Stoofvlees

Stoofvlees – Belgisk köttgryta med öl

av | apr 9, 2025 | 0 Kommentarer

Jämtlands IPA
Jämtlands IPA

En rätt som man bara måste äta i Belgien och som de flesta fastnar för är en köttgryta med öl i – Stoofvlees.
Den finns i många olika varianter men det här är den som jag brukar göra hemma då och då. Har gjort den på kycklingbröst också och det blir riktigt gott men koka den kortare tid då. Senapen som blir bäst är en stark belgisk senap men det har jag aldrig hittat i sverige så man få ta vad man hittar 😉

Satsa på en dubbel, trippel eller quadruppel i grytan det lir det mustigaste tycker jag. Om ni inte har/får tag på det så ta en överjäst öl med låg beska. Humlen kan ställa till det i ett långkok och ge en beska som inte alltid är så angenäm, speciellt inte i denna maträtt.

Nu vet ni vad ni ska äta i helgen 😉

/Jonas H

Stoofvlees

Ingredienser (4 portioner):

800-1000 g högrev eller grytbitar av nötkött
2-3 msk smör
2 msk olja
2 gula lökar, båtade
2-3 vitlöksklyftor, hackade
1 msk mörk sirap
1-2 msk dijon eller annan stark senap
2 msk äppelcidervinäger
2 skivor vitt bröd utan kanter (gärna dagsgammalt)
1 lagerblad
2 kvistar färsk timjan eller 1 tsk torkad
1 flaska belgisk öl inte lageröl
Salt & peppar efter smak

Eventuellt lite majsstärkelse utrört i vatten (för att reda av)

Till servering:
Pommes frites eller potatismos

 

Gör så här:
Skär köttet i mindre bitar om ca 2×2 cm. Krydda med salt och peppar. Hetta upp smör och olja i en gryta och bryn köttet i omgångar tills det fått fin färg. Lägg åt sidan.

Sänk värmen något och fräs löken i samma gryta tills den är mjuk och lätt gyllene, ca 10–15 min. Tillsätt vitlök och sirap och fräs någon minut till.

Tillsätt därefter vinägern och skrapa upp alla goda smaker från botten. Lägg tillbaka köttet i grytan och rör runt.

Bred senapen på brödskivorna och lägg dem ovanpå köttet. Tillsätt timjan och lagerblad och häll i ölen så att det nästan täcker köttet.

Låt grytan sjuda på låg värme under lock i ca 2,5–3 timmar, tills köttet är mört och såsen tjocknat. Rör om då och då. Om såsen är för tunn, red av med lite majsstärkelse på slutet.

Servera Stoofvlees med krispiga belgiska pommes eller med ett gott potatismos, och självklart en flaska öl av samma sort som du använde i grytan 😉

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Grundare av Pilsner.nu och var en av medgrundarna till Slottskällans Bryggeri i Uppsala. Jag har tidigare suttit i Stallhagens styrelse och åker som öldomare mestadels i Europa. Är även medlem i The British Guild Of Beer Writers sedan 2024.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
Pilsner.nu