Uppsala Brygghus

Uppsala Brygghus – nygammalt bryggeri i Uppsala

by | jun 21, 2017 | 3 comments

Jamtlands Ananas IPA

När jag kommer in i lokalerna slås jag av att jag inte sett lokalerna tomma på nästan tjugo år. Det är nämligen snart så länge sedan som jag var en av de som gick i en tom lokal på Märstagatan 12 i Uppsala för att bygga ett bryggeri. Nu är det nya tider och nya människor i lokalen.

 

Uppsla Brygghus

Maarten Vanwildemeersch

Jag har stämt träff med Maarten Vanwildemeersch i Slottskällans Bryggeris gamla lokaler på Märstagatan i Uppsala för att se vad det är han och tio andra delägare är på gång att göra i det gamla bryggeriets lokakler. Det är tre månader sedan som Slottskällans Bryggeri såldes till Coppersmiths i Västerås och tapplinan och lite annan utrustning försvann. Kvar i lokalen blev bryggverket, ett antal tankar och personalen bland annat Maarten som varit bryggmästare där i många år.

bryggeri

Nästan på en gång föddes en tanke hos Maarten och några andra att det här ska man väl kunna göra något av på ett annat sätt än hur Slottskällans hade drivits den sista tiden. De hade mestadels ägnat sig åt legobryggningar åt andra bryggerier och jobbade inte så mycket med sina egna varumärken, enligt Maarten. Vad Uppsala Brygghus vill göra är att sätta tillbaka Uppsala på bryggerikartan i Sverige, i lokaler och med utrustning som delvis redan finns där.

Detta glädjer ju mig extra mycket eftersom just detta att sätta Uppsala på bryggerikartan var en av de saker jag ville göra när jag var med och startade Slottskällans, och det känns stundtals som att jag hör mina egna ord komma ut ur Maartens mun. Det är ju inte enbart positivt inser jag eftersom vad jag fick ut av bryggeriet en gång i tiden var att jag gick i väggen och gick sjukskriven i totalt sju år innan jag var tillbaka fullt u,t samt att vi satte bryggeriet i konkurs. Dock vet jag att Maarten och de andra ägarna har en betydligt bredare kompetens och plattform att stå på än vad vi hade när vi startade en gång i tiden. Det fanns inte så många bryggerier i Sverige på den tiden att titta på hur man skulle bygga utan det mesta var teoretiska kunskaper. Nog om mig tycker ni nog men jag är entusiastisk över vad de gör, och det blir inte mindre när jag ser att en av de personer som rör sig i lokalen är Stefan Öström som tillsammans med Anders Öström är fastighetsägare. De ägde lokalerna redan när jag var där och det är ett kärt återseende för mig förhoppningsvis även för honom.

Uppsala Brygghus Maarten

Maarten Vanwildemeersch

Uppsala Brygghus

Mikael Lööv och Stefan Öström

Uppsla Brygghus Stefan

Stefan Öström

Uppsala Brygghus Conor Freeney

Conor Freeney

Uppsala Brygghus Hans Nilsson

Hans Nilsson (foto : Johan Lenner)

Uppsala Brygghus

Maarten berättar att de är totalt elva delägare som gått in i företaget Uppsala Brygghus och de jag fick namnen på är:

 • Maarten Vanwildemeersch som varit bryggmästare på Slottskällans Bryggeri
 • Conor Freeney som en gång i tiden startade O’Connors i Uppsala och nu jobbar på Beer Enthusiasts Sweden
 • Hans Nilsson som även är delägare i den nystartande Taps Beer Bar i Uppsala
 • Anders Jönson tillika VD i Uppsala Brygghus, som även är dedikerad hembryggare med bakgrund inom IT
 • Nicklas Granroth Pihl som jag lärde känna på Stallhagens Bryggeri och som jobbat på Slottskällans ett antal år
 • Anders och Stefan Öström som äger fastigheten och har gjort det i snart tjugo år
 • Mikael Lööv

Conor Freeney

Maarten berättar som sagt att tanken är att jobba hårt på den lokala marknaden med ett grundsortiment och att sedan sväva ut lite i produkter och att då förhoppningsvis kunna sprida sig distributionsmässigt.  De har tankar på att börja med en India Pale Ale, en American Pale Ale,  en Kölsch, en Stout och en Fruktsuris. Fem olika produkter och de ser vi fram emot att få prova när de kommer under augusti och att allt faller på plats som det ska. De ska även under sommaren installera en sex-flaskors inlinetapp från Pontum så allt kommer på flaska och fat redan från början.

Hans Nilsson

Uppsala Brygghus

En sak jag lägger märke till är att de även lyft upp bryggverket en bit och placerat det på fötter vilket gör att det nygjutna golvet kommer att bli mycket lättare att hålla rent, samt att reparationer är smidigare att genomföra än tidigare. Smart ! Maarten säger att det är först efter att man jobbat ett antal år man verkligen vet hur man vill ha det i lokalen, och det är så de nu förändrar bryggeriet med lite förändringar som så väsentliga för reparationer/underhåll, rengöring och hygien.
Vi diskuterar även råvaror och det enda säkra jag får ut honom är att han kommer att använda blötjäst från sitt egna företag Saccharolicious där han numera säljer blötjäst till flera leverantörer.

Hans Nilsson Stefan Öström

Det var ett första möte i de nygamla lokalerna som redan gett mig mersmak. Jag längtar redan att få sätta smaklökarna i en av Maartens nya produkter och förhoppningsvis gilla den skarpt. Dock gäller det att hålla sig lugn ett tag till, i alla fall till efter semestern.

 

Lycka till !

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

3 Comments

 1. Leif Karlsson

  Lycka till !

  Reply
 2. Christer Axelsson

  hej söker kontakt med er. finns det möjlighet att få er mailadress alt ett nummer

  vänligen
  Christer Axelsson

  Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu