Cropped image of man holding barley at brewery

Tripel Karmeliet

by | mar 14, 2022 | 2 comments

Tripel Karmeliet var för mig en helt okänd (!) öl till fram för några år sedan. Jag åkte med på en resa till Bryssel med Jonas H Andersson och en person till som vi väljer att kalla Le Petit Fleur. På det hela en riktigt fantastisk minneslucka på alla sätt och vis, mycket öl, mycket garv och otroligt trevlig ölmässa på Le Grand Place i Bryssel. Nåväl – det var väl ungefär där som Le Petite Fleur efter ett antal flighter med öl började prata sig varm om en trippel som var så fantastiskt god. Jag var otroligt skeptisk till en början då jag brukar hoppa över tripplar när jag är på ölmässor i Belgien. Tripplar för mig har alltid varit spritiga, tunna och allmänt tråkiga – plus att det går tretton på dussinet på dom här mässorna. Men det skulle visa sig att herregud vad jag hade fel. Efter att ha fått sabrerade flaskor från Tripel Karmeliet-baren med skummande öl så kunde jag inte annat än att sjunga med i lovsångerna. Skrålande i kapp med resten av Grand Place, sjöng vi om förträffligheten med just det här ölet.
 
När jag nu långt senare tar fram en flaska från kylen samtidigt som jag läser på om Brouerij Bosteels framtagning av receptet från ett originalrecept från karamelitkloster i Dundermonde – tycker jag att jag förflyttas bakåt i tiden. Jag häller upp ett glas, tittar på de champagneliknande bubblorna, det otroligt fasta och fina skummet, den halmgula färgen och ler. Jag tar en liten klunk och låter änglarnas musik och de fruktiga tonerna fylla munhålan. De lite högre alkoholerna höjer bröstkorgen och poff så står jag där barfota på stenläggningen i mina sjaviga kläder med ett glas Tripel Karmeliet i handen. Året är 1679 och Bryssels gator fylls av dofter, människor och allsköns skrammel. Jag tömmer mitt glas, smackar och känner ölen rinna ner i magen.
Jag sluter ögonen och poff – så är jag här igen.
Vid datorn. Hemma. I Uppsala.
Ölglaset är tomt, men jag känner mig nöjd då flaskan inte är det.
Än.
 
Och ja. Jag vet. Ölet var fabricerat 1996, men man kan väl få drömma lite?
 
Utseende: Pyttesmå champagneliknande bubblor, stort och fast superfint skum, halmgul, lätt disig.
Doft: Fruktig, fräsch, kryddig, citrustoner, lite jäst
Smak: Fruktig, ganska torr, lite honung.
Omdöme: Otroligt härlig, fruktig och fräsch. 6 av 6. Ge mig mer! Jag har inte provat småflaskorna som finns på 330 ml, men jag skulle gissa att detta ölet gör sig riktigt bra på storflaska om 750 ml. Köp två när du ändå håller på. Du kan tacka mig sen.
 
Om man känner sig sugen på ett försök att skapa detta öl hemma, kan man försöka brygga en klon på detta öl.
Diebels Alt Fat

Tripel Karmeliet, 750 ml, 8.4%vol, 70:90 SEK

Importör: Galatea AB

Systembolaget nr 71500

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Ulrik

Bor på landet utanför Uppsala med sambo, barn och katt. Bloggade tidigare om mat på den numera insomnade matbloggen Glimten i grytan. Tidigare hembryggare med SM-guldmedalj från 2010. Grillfantast och älskar god mat, gott öl och gärna i kombination med varandra.

Kommentarer

2 Comments

  1. Pål

    Underbart skrivet, Ulrik. Och helt sant.

    Reply
  2. Ulrik Strandberg

    Stort tack Pål!

    Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu