Tre röda flamländare

by | nov 25, 2013 | 0 comments


Jag får erkänna att jag har en tydlig böjelse åt det belgiska hållet när det kommer till öl, och det var svårt att hejda jublet när det visade sig att kassarna med hemläxa Jonas H lämnade hos mig innehöll två representanter för den Flamländska röda ölen. Att fatta beslutet att ganska snart prova dem var därför inte svårt och ärligt talat, riktigt trevligt. Jag kompletterade med en tredje som jag har hemma eftersom alla goda ting bör vara tre.

Av de tre är det bara den sista som jag hittar i bolagets sortiment, men jag hoppas vi får se allihopa i hyllorna nån gång emellanåt iallafall.

2013-11-24 18.42.28

VanderGhinste Oud Bruin, 250 ml, 5,5 ABVCap_4_13
Producent: Brouwerij Bockor
Färgen är mörk bärnsten med dragning åt rött, skummet ganska kort och lite glest. Doften känns omedelbart, med en mjölksyrlig ton som känns på långt håll, men malt, lätta stalltoner och när den fått vila ett tag, övermogna äpplen. Smaken var lite av en besvikelse efter att ha doftat, med en tunnare smak än förväntat, rabarbersyrlig, svag beska. Den lätta smaken gör den farligt lättdrucken, och jag kan definitivt se för mig ett bord i solen vid ett belgiskt cafe med en sån här framför mig.

Omdöme: En snäll och trevlig intro till Oud Bruin och mycket lättdrucken. Definitivt en öl att njuta i solen, men den lite klena kroppen får mig att tvivla på den till annat än lätt mat. Om du aldrig druckit syrliga belgiska öler tidigare är det här en bra första öl att prova.

Cuvée des Jacobins Rouge, 330 ml, 5,5 ABV2013-11-24 19.18.51Cap_4_57
Producent: Brouwerij Bockor

Snarlik den föregående i färgen, en mycket fin rödaktig bärnstensfärgad öl. Skummet är kort och nästan vitt. Även här en tydlig mjölksyrlig doft, men här är det definitivt också röda frukter med i bilden. Smaken är kraftigt syrlig och ger tungroten en rejäl match, med en distinkt och dröjande ton av röda bär, tydligt ton av jordgubb dröjer kvar i munnen.

Omdöme: Den här gillar jag ordentligt, den står för sig själv och levererar allt det jag önskar mig av en syrlig belgare. Skulle nog fungera väldigt bra till mat också.

 

Duchess de Bourgogne, 250 ml, 6.2 ABVCap_4_24Producent: Brouwerij Verhaeghe Vichte
Leverantör: Galatea Spirits,  #89496

I somras var jag på en ölprovning som Jonas H anordnade och en av ölerna som var med var Duchess de Bourgogne. Att säga att jag blev förtjust är en underdrift, så jag köpte upp mig på några lådor och unnar mig en då och då. I kväll fick den vara med som uppvärmning och middagsöl innan jag provade de andra två. Duchessen har en fin mörk rödbrun färg, ett ganska kort lite gråaktigt skum. Doften är söt och syrlig, men utan den mjölksyrliga tonen, och med tydliga röda frukter. Smaken är kraftig med medelstark syra som drar fint i tungroten, röda frukter, med drag åt körsbär med en tydlig sötma.

Jag har hört folk säga att man använder sötningsmedel i Duchessen men hittar inget som bekräftar de uttalandena, och noterar att den beskhet jag normalt förknippar med konstgjorda sötningsmedel inte går att hitta. Om någon vet hur det ligger till så kommentera gärna.

Omdöme: En mycket trevlig men aningen för söt öl för min smak. Sitter som en smäck en varm höstkväll för att lindra ångesten när semestern närmar sig sitt slut.

/Jonas F

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Flygare Jonas

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse vi hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast jag är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än jag orkar prova, så intresset lär bestå

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu