Thomas Hardy’s Ale: en smak av historia

by | apr 23, 2024 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Thomas Hardy’s Ale: en smak av historia

För både ölälskare och historieentusiaster är Thomas Hardy’s Ale inte bara en dryck; den är en symbol för det rika arvet av bryggning och kultur som sträcker sig genom århundradena. Ölen har haft upp och nergångar i kvalitet och produktion genom åren då den ändrat ägare och bryggerier. Var den har bryggts har varit hemligt ibland. Den ägs nu av Interbrau, ett italienskt jätteföretag som importerar och exporterar öl, drivet av bröderna Sandro och Michele Vecchiato. Årets vintage 2024 kommer från ett nytt bryggeri Hepworth Brewers. Jag upplevde 2024 som bättre än på mycket länge även om den har en väg kvar till sina bästa år. Finns på Systembolaget nu. 

Ägarskapet idag

Men hur hamnade denna hyllade öl i italienska ägor? Som i en Thomas Hardy-roman är det en lång historia. Hardy föddes, bodde och dog i Dorchester-området, i hjärtat av hans ständigt växande, semi-fiktiva region Wessex. Han älskade området, dess människor och dess öl. 

Ett historiskt arv

Thomas Hardy’s Ale har sina rötter från sent 1800-tal i England. Namngiven efter den ikoniska viktorianska romanförfattaren Thomas Hardy, bryggdes denna ale först 1968 för att hedra 40-årsdagen av Hardys död. Eldridge Pope Brewery i Dorchester, England, var dess ursprungliga hem och var den ursprungligen avsedd som en begränsad utgåva. Men dess exceptionella kvalitet och historiska betydelse gjorde den till en älskad del av bryggvärlden.

Historien bakom ölet

Thomas Hardy’s Ale föddes ur inspiration från författaren själv. I romanen ”The Trumpet Major” beskrev Thomas Hardy det starka ölet som Dorchesters adelsmän och borgare älskade. Det var denna beskrivning som inspirerade bryggeriet att skapa ölet 1968 för att hedra Hardys minne:

”Det var den vackraste färg ett konstnärsöga kunde önska i en öl: kraftig och stark som en vulkan; kryddig, utan att vara stickande; ljus som en höstsolnedgång; med en enhetlig smak, men i slutändan ganska berusande. Folket älskade henne, de goda människorna älskade henne mer än vin…”

Mognadens konst

Det som skiljer Thomas Hardy’s Ale från andra öl är dess mognadsprocess. Medan de flesta öl är bäst färska, är Thomas Hardy’s Ale utformad för att åldras. Den lagras i sherryfat i nio månader, vilket förbättrar dess komplexa smaker av karamell, frukt och humle över tid. Denna förmåga att åldras ger den en unik karaktär och gör den till ett uppskattat samlarobjekt.

The historical ale

Utöver sin flaggskeppsprodukt, släpper bryggeriet ibland specialutgåvor kallade The Historical. Dessa utgåvor tillverkas med historiska recept, vilket ger en inblick i bryggningssätten från förgångna epoker. Varje utgåva av Thomas Hardy The Historical hyllar bryggmästarnas skicklighet och uppfinningsrikedom genom historien.

Smakupplevelsen

Thomas Hardy’s Ale erbjuder en rik smakupplevelse. Den balanserar maltkomplexitet med subtil humlebeska och bjuder på toner av karamell, toffee och torkad frukt. Med åldern utvecklas smaken ytterligare och får inslag av sherry och ek från lagringen. Dess fylliga textur och värmade alkoholhalt gör den till en njutning att avnjuta långsamt, vilket gör att dess nyanser kan utforskas fullt ut.

Produktinformation

Produkt: Thomas Hardy’s Ale
Ursprungsland: England
Typ: Barleywine
Volym: 250 ml
Alkoholhalt: 11,3 %

Thomas Hardy’s Ale, 2024

Hepworth Brewers, Thomas Hardy The Historical, 2024

Lagringsbar

Att lagra Thomas Hardy’s Ale är något som många ölnördar gjort genom åren. Med sin rika smakprofil och höga alkoholhalt är detta en öl som utvecklas och förfinas med åren. Genom att låta ölet åldras i flaskan under kontrollerade förhållanden får det chansen att mogna och utveckla komplexa smaker och dofter. Många ölälskare föredrar att låta Thomas Hardy’s Ale vila i sin källare i flera år för att uppleva hur den mognar och förändras över tid. Med tiden kan den initiala fruktiga sötman ge vika för djupare toner av karamell, tobak och sherry, med en silkeslen och välbalanserad eftersmak. Jag har många årgångar och ska återkomma med några exempel på lagring

Tidslinje

Denna tidslinje visar Thomas Hardy’s Ales resa från dess uppkomst till dess återupplivning och ändringar under de senaste åren.

1840: Thomas Hardy, den engelska författaren och poeten, föds.

1880: Thomas Hardy publicerar ”The Trumpet-Major,” där han nämner den starka ölen från Dorchester, beskriven som ”ljus som en höstsolnedgång.”

1928: Thomas Hardy går bort.

1968: Eldridge Pope Brewery skapar Thomas Hardy’s Ale för att hedra 40-årsdagen av författarens död . Ölen lanserades för en litterär festival som firade författarens liv och markerade 40-årsdagen av hans död. Ölet hade 12% alkohol och åldrades i sherryfat i nio månader innan det flaskades.

1974: Produktionen av Thomas Hardy’s Ale, som initialt var avsedd som en engångshändelse, återupptas för en andra årgång. 

1999: Eldridge Pope Brewery stänger och produktionen av Thomas Hardy’s Ale avbryts på grund av höga kostnader. Eldridge Pope fattade det katastrofala beslutet att separera bryggning från försäljning på 1990-talet. Deras pubar uppslukades av rovdjur, och bryggeriet stängde slutligen år 2004, med den sista årgången av Hardy’s Ale producerad 1999. Förlusten av ölet orsakade enorm sorg inte bara för ölälskare i Storbritannien utan också för George Saxon, en amerikan som hade framgångsrikt importerat ölet till USA under flera år.

2003-2008: Thomas Hardy’s Ale återupplivas av O’Hanlon’s Brewery men stöter på ytterligare en avslut 2008. George Saxons företag räddade Hardy’s Ale genom att köpa varumärket och få O’Hanlon’s Brewery i Devon att brygga det. Ölet återkom år 2003 och möttes med jubel, vilket bekräftades när det vann Supreme Champion Award vid International Beer Challenge 2006 i London.

2008-2009: Men återigen dags för ett avslutat kapitel. O’Hanlon’s sa att det tog så lång tid att brygga en sats av Hardy’s Ale att det hindrade deras vanliga ölproduktion, och de stoppade produktionen år 2009.

2012: Bröderna Vecchiato/Interbrau (ett italienskt jätteföretag som importerar och exporterar öl) förvärvar varumärket och receptet för Thomas Hardy’s Ale och ger sig ut på en treårig resa för att återuppliva det. När nyheten om deras ägarskap först kom upp uppstod tvivel: hur kunde engelsk stark ale bryggas i ett land som mest är känt för vin, inte öl? 

2015: Den återlanserade Thomas Hardy’s Ale vinner guldmedaljen på International Beer Challenge och World Beer Awards. Thomas Hardy’s Ale bryggs i England, på Meantime Brewery i London, 

2016: The Historical Ale, åldrad på ekfat, introduceras, inspirerad av den första årgången.

2018: ”Golden Edition” av Thomas Hardy’s Ale och The Historical Ale med specialetiketter släpps för att fira 50-årsjubileet av ölets skapande.

2024: Ölen bryggs nu hos Hepworth Brewers istället för Meantime Brewery

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu