Tempelprovning – Svensk suröl, den nya IPA-trenden?

by | nov 17, 2016 | 0 comments

Svensk suröl – den nya IPA-trenden

Svensk suröl – den nya IPA-trenden?
För att fira mitt nya engagemang på Pilsner.nu så ordnade min sambo Anna och min vän Jim en liten ölprovning av en specifik ölserie. Det var just vad som behövdes efter en lång vecka på jobbet och det gjorde det inte sämre att bryggeriet som skulle upp till rakning var Tempel Brygghus från Uppsala. Jag blev lycklig då jag är ett stor fan av Tempel Brygghus och det beror inte bara på att jag är smått Uppsala-patriotisk. Deras flaskor är snygga och jag tycker deras öl är kreativ. Vad jag nästan tycker är mest spännande är dock att Tempel endast kör suröl. Vissa tycker det är tråkigt och att det gör att de saknar bredd i sin öl, men jag skulle vilja hävda motsatsen. Visst, det finns inte många olika typer av öl hos Tempel, men bredd, det finns det. Bredd kan också finnas inom en kategori. De satsar helt enkel på en tydlig nisch inom vilken de sedan kan utforska stigar åt både höger, vänster och uppochner.

Tempel

Ni som är inne i ölsvängen kan inte ha missat att syrlig öl är riktigt inne nu och många svenska bryggerier har åtminstone en suröl i sitt sortiment, t.ex. Stockholm Brewing, Brekeriet och Dugges. Många bryggerier, stora som små, vill vara med och konkurrera i det surölsträsk som mycket väl skulle kunna vara den nya svarta, orangea eller om vi kanske ska använda ölsortsmetaforer, den nya IPA.

suröl

Suröl är kanske inte för alla då det har en speciell smak, det smakar surt och kan ta över hela munnen. Jag vill dock hävda att man kan lära sig älska, eller i alla fall acceptera denna typ av öl. Det är inte ett helt kört lopp som jag kan tycka att den pumpaöl som finns på våra systembolag, mer eller mindre innebär, och det gör mig glad. Suröl kan ha en unken smak av jordkällare och gammal frukt, men även gamla möglande sylter och saft har sin charm. Se bara på fiskens motsvarighet, surströmmingen. Vet man bara hur man ska tas med den, så är det en match made in heaven så att säga. Nog om det dock.

surströmming

Surölens styrka tycker jag är att den har många användningsområden. Den fungerar som fördrink, till mat och även som palettrensare mellan rätter. När jag lagar mat är syran en viktig komponent och vinäger och annat surt används flitigt. Jag har kommit att bli något av en finsmakare vad gäller syra och jag kan numera utskilja bitigare syra från mer rund och djupare syra från en lättare variant. På samma sätt är det med surölen och jag uppskattar hur det sura utmanar mina smaklökar.

provning

För att inte sväva iväg för mycket ska vi nu gå in på testet av Tempelserien som köptes på Systembolaget. Jag såg fram emot att få testa denna serie som jag tidigare bara druckit var för sig, men nu skulle sorterna alltså jämföras. Mina smakkompanjoner hade inte insett att det bara skulle bli suröl och jag fick jobba hårt med at hålla mina två surölsskeptiker i schack och på humör under provningens gång. Till viss del så kanske de övertygade mig mer än vad jag övertygade dem. De ställde bra frågor och bad mig förklara vad som var bra med just denna öl i genren.

 

Här kommer provningen. Jag försökte välja de minst syrliga först och tittade även på alkoholvolymen och startade med den lättaste ölen.

tempelprovning

Isotonic – Gose – 30617 32.90 33cl 4,5 %
ISOTONIC Tempel Brygghus tolkning på ölstilen gose. Den är en ljus suröl bryggd med salt och koriander.
Doft: Fruktigt surt med doft av citrus men också av jordkällare
Färg: Vackert fint pärlande gul
Smak: Lätt sötsyrlig med smak av citrus, honung och äpple. En lite ton av sälta som man ofta finner i goseöl.
Mat: Gärna med en ingefärsbakad fläsksida med chili.
Kommentar: Jag skulle gärna ha sett att man fått mer sälta alternativt lite mer beska. Det hade kunnat göra ölen mer komplex. Nu fungerar den som en fördrink eller till viss mat. Jag skulle också gärna se mer koriander.

Isotonic

Isotonic

Monstrosity – Berliner weisse – 31121 29.90 33cl 4,9 %
MONSTOSITY är Tempels Berliner weisse med citrussyrlig karaktär.
Doft: Unken doft med citrustoner. Lite omklädningsrum.
Färg: Lätt gul färg
Smak: Smakar nästan exakt som Isotonic. Lite mer grapefrukt och koriander men dessa smaker är svåra att upptäcka. Man känner toner av halm och vete.
Mat: Skulle fungera fint med viss typ av asiatisk mat, t.ex. anka med apelsin och chili
Kommentar: Lättsam och trevlig. Inte en favorit men god. Syrligheten kommer fram men tar över de resterande smakerna.

Monstosity

 Monstrosity

Gehenna – Sour ale – 31121 32.90 33cl 5,2 %
GEHENNA är en ren suröl med fruktiga toner och smak av grapefrukt och citron. Ölen är försiktigt torrhumlad med Motueka, en humlesort från Nya Zeeland. Receptet är baserat på en berliner weisse.
Doft: Jordkällare och citrus. Skiljer sig inte så mycket från de andra
Färg: Gul färg
Smak: Syrligare än de 2 tidigare. Mer citrus och mer malt och humle. Smakar krispigt grönt äpple.
Mat: Mer av en sällskapsdryck men skulle kunna fungera med en bra ost som innehåller sötma. En trevlig och smakfull Camembert
Kommentar: Trevlig öl med lite mer motstånd än de tidigare. Den ökade maltsmaken ger den lite mer komplexitet. Svår att matcha med mat.

Gehenna

Gehenna

Surpéne– Sur IPA – 31118 33.90 33cl 5,7 %
En samarbetsöl med Bryggverket från Umeå. Det är en sur IPA med rabarber.
Doft: Tydlig doft av frukt med toner av tropiska frukter och röda bär.
Färg: Gulgrumlig färg
Smak: Grape, röda bär, krusbär och jordgubbar. Lite smak av humle och honung.
Mat: Skulle kunna fungera till en fiskceviche med lime, chili och koriander eller till en fin efterrätt med t.ex. ost.
Kommentar: Lite humligare som gör att den fungerar till en bredare publik. Trevligt fyllig. Växer på mig.

Surpene

Suprene

Perdition– sour raspberry stout – 30345 39.90 33cl 8,3 %
PERDITION är en surstout med hallon samt en komplex maltbas.
Doft: Trevligt söt doft av rostad malt, hallon och choklad.
Färg: Vackert fin kropp
Smak: Sötsyrlig smak som gifter sig väl med hallon och kaffe.
Mat: Är som en efterrätt i sig men skulle fungera bra med en fin getost som ger ölen lite motstånd
Kommentar: Satan vad god den var. Deras mest välbalanserade öl. Bra med sötma, syrlighet och kraftig smak av rostad malt. Ölen blir mycket komplex och utmanar sig själv!

Perdition

Perdition

trevlig

Det var en trevlig provning men under testets gång upptäckte jag något som gör att jag nu nästan motsäger mig själv i inledningen. Av de fem Tempel-öl som jag provade smakar, doftar och liknar många varandra lite väl mycket. Jag vet inte om det beror på Tempels jäst eller om det är recepten som är liknande. Oavsett om det är en gose, berliner weisse, suröl eller sur IPA så skiljer de inte så mycket från varandra. Alla har någon egenskap som gör att de skiljer sig från de andra, men ibland känns skillnaderna mer tydliga på pappret än i munnen.

Perdition

Den som var mest utskiljande var Perdition (surstout) och den var överlägset kvällens favorit. Både jag och mina sura (ha!) medprovare, var överens om att denna var bäst. Tempel är fortfarande för mig ett mycket bra märke som gör rolig öl att matcha med mat eller dricka som sällskapsöl. Surölstrenden i stort känns fräsch och det ska bli spännande att se vilken väg surölet tar i Sverige och även vilka nya stigar som Tempel kommer att utforska med morgondagens suröl.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu