SYRLIG ÖL Övrig syrlig öl

av | jan 24, 2021 | 0 Kommentarer

Övrig syrlig öl

Övrig syrlig öl – ofta smaksatt, ibland fatlagrat

Under denna rubrik samlar vi all syrlig öl som inte passar in i de andra syrliga stilarna. Ursprung och bryggningsteknik kan variera. Ofta används frukt och bär som smaksättare.

I USA finns det en stark trend av att brygga sour beer (suröl), även kallat american wild ale. Alla “medel” är tillåtna. Fatlagring är vanligt och oftast tillsätter bryggaren uppodlade bakteriekulturer tillsammans med jäst som sedan lever vidare i ekfaten. På sina ställen har man till och med gått så långt i jakten på belgiska originalet att man spontanjäser sin vört och låter den kylas ned i ett kylskepp efter koket. Sedan jäser och mognadslagrs ölet på gamla ekfat i flera år, precis som en lambic från Pajottenland i Belgien. Eftersom lambic är ursprungsskyddat får “kopior” inte kallas lambic. Därför kategoriserar vi in dessa öl under Övrig syrlig öl.


<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Mauro: 
Dugges Stillwater Artisanal, Mango Mango Mango, 31828, 4,5 %.
En riktigt mumsig syrlig öl. Snygg smak av mango. En törstsläckare med en balanserad syrlighet. Älskar också att säga mango, mango, mango. Det gör att jag gärna beställer den om jag ser den på krogen. Att uttala det är ett bra test för att undersöka om man inte bör beställa mer. Detta kan man säkert göra drinkar på. Jag tänker att man kan dricka detta till indisk mat istället för mangolassi.

Jonas F: 
Tempel Brygghus, Surpéne, 31118, 5,7%.
Här tänker jag vara lite lokalpatriotisk, och även om jag blev en smula överraskad av rabarbersyran så gick det att få tillbaks kontroll och känsel i tungan efter ett tag. Men gillar du suröl så är den här definitivt en att prova.

Jonas H :
Sierra Nevada Wild Little Thing   Nr 81308 5,5 %
Gillade den här med sin balanserade smak av jordgubbar, guava och hibiskus. En mycket trevlig sommardryck tycker jag

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

Pilsner.nu