SYRLIG ÖL Gueuze

av | jan 20, 2021 | 0 Kommentarer

Gueuze

Gueuze är blandning av ung och lagrad lambic

Gueuze (eller geuze) är en blandning av lagrad och ung lambic. Lambic är en spontanjäst öl som nästan uteslutande bryggs i Pajottenland utanför Bryssel. I den yngre lambicen finns det fortfarande ojäst socker kvar varvid en andra jäsning startar i flaskorna, efter blandningen, och på så sätt bildas kolsyran.

Blandningen består ofta av lambic som är 1-3 år gammal, men kan innehålla ännu äldre lambic. Ölet lagras på flaska, oftast upp till ett år på bryggeriet innan den släpps till försäljning. Detta för att smak och arom ska mogna och utvecklas.

Ölet blir på grund av mjölksyrebakterier mycket syrligt, friskt och torrt, ofta med citrusaromer. Flera olika jäststammar av bland annat släktet brettanomyces ger ölet säregen karaktär, som påminner om stall och mogna äpplen. Geuze tappas på champagneflaskor ofta med grimma och kork på grund av det höga tryck som kan uppstå då vildjästen jäser ut allt socker i ölet.

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Mauro: 
3 Fonteinen, Oude Geuze, 1622, 6 %.
En gueze av högsta kvalitet. Finns både på hel- och halvflaska på Systembolagets fasta sortiment. Elegant och kaxig. Har du inte testat så är det dags! 3 Fonteinen gör geuze i världsklass och det är kul att man kan se bryggeriet på systembolaget.

Jonas F: 
Brouwerij Boon, Oude Geuze Boon Black Edition #4, 11488, 7%.
Tillfälligt slut, men dyker den upp igen så kan ni ju slå till.

Jonas H :
Lindemans Cuvée René, 2018 Nr 89085 6,0 %
Faktiskt den första Geuze jag någonsin drack men då inte 2018 såklart.Tyckte den var fantastiskt då och gillar den fortfarande faktiskt. är en glädje att den går att få tag på i Sverige.

 

 

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

Pilsner.nu