SYRLIG ÖL Gose och lichtenhainer

av | jan 15, 2021 | 0 Kommentarer

Gose och lichtenhainer

Gose och lichtenhainer är mjölksyrejästa öl

Gose är en mjölksyrejäst veteöl med viss sälta. Det härstammar från staden Goslar i Tyskland, där det bryggdes redan under medeltiden. Orsaken till den salta smaken tros vara att Goslar förr i tiden hade naturligt salt vatten. I dag jäser ölet med tillsatt jäst och smaken är frisk, salt och torr med aromer av citrus. Ölet kryddas med koriander och salt. Beskan är låg till måttlig.

Efter att stilen i princip dog ut efter delningen av Tyskland, då den framförallt bryggdes i Leipzig i Östtyskland, så är den nu en populär stil – framförallt hos mindre bryggerier – även utanför Tysklands gränser

Lichtenhainer är mjölksyrejäst veteöl med ursprung i östra Tyskland. Ölet bryggs med rökt malt vilket ger rökiga aromer. Denna ölstil är extremt ovanlig och det förekommer i stort sett inga kommersiella exempel. Både gose och lichtenhainer har en låg alkoholhalt, ofta runt 4 %.

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Mauro: 
Tempel brygghus, Isotonic, 30615, 4,5 %.
Superfräsch. Bra balans mellan syra och sälta. Fungerar alltid. Finns tyvärr inte i det fasta sortimentet. Känns som en läsk som också innehåller alkohol. Lättdrucken och perfekt som en fördrink. Detta är för mig den ultimata gräsklipparölen.

Jonas F: 
Nomada La Manchurita, Kombucha Gose, 11297, 4%.
Första gången det stod en sån här på bordet framför mig var jag milt skeptisk eftersom jag och kombucha inte är så vidare bundis. I den här formen fungerar det dock bra, och den lätta syrligheten och låga alkoholstyrkan gör att det är en riktigt uppfriskande öl, som gör sig bäst varma dagar.

 

Jonas H :
Stigbergets Flamingo Juice Nr 33674 5,0 %
En rolig och bra gose tycker jag. Inte så traditionell men balanserad och törstsläckande med sin stora mangosmak, sälta samt en lätt pepprighet. 

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

Pilsner.nu