SYRLIG ÖL Flamländsk röd och brun öl

av | jan 23, 2021 | 0 Kommentarer

Flamländsk röd och brun öl

Flamländsk röd och brun öl är sötsyrlig

Flamländsk oud bruin (gammal brunöl) är en överjäst öl. Ursprungligen kommer stilen från Flandern i västra Belgien. Ölet lagras i stora ekfat efter den första jäsningen. I faten finns mjölksyrebakterier som ger ölet en tydlig syrlig smak. Även inblandning från andra mikroorganismer, som brettanomyces, förekommer.

Det förekommer också lagring på ståltank och då tillsätter man mjölksyrebakterier och andra mikroorganismer för att få fram den syrliga smaken. För att få rätt balans på syrligheten blandar man ofta ny och lagrad öl.

Man kan ibland läsa om en uppdelning mellan oud bruin och så kallad flamländsk rödöl (oud rood). Färgerna sägs skilja sig åt om ölet kommer från västra Flandern, (mer rödaktigt), eller östra delen (mer brun i färgen). En annan indelning utgår från hur länge vörten kokar: ju längre koktid desto brunare färg. Smakmässigt kan rödölen uppfattas som syrligare och lättare i kroppen, och brunölen som fylligare och mustigare.


<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Caractère Rouge

Mauro: 
Rodenbach, Caractère Rouge, 11492, 7 %.
En favorit som jag gärna samlar på. Perfekt att dricka färsk men lagras gärna också. Älskar att den kommer i helflaska och kan njutas i ett stort sällskap. Fruktig med härlig ton av vinäger. Perfekt till ostar, gåslever och kötterrin. Hade velat ha den på magnus så den räcker längre. Rätt så djup smak som inte alla uppskattar. Jag serverade den med en helstekt kalkon i julas och det var underbart.

Grand Cru

Jonas F: 
Rodenbach, Grand Cru, 1270, 6%.
Visst, Vintage, Alexander och Caractére Rouge är också bra, men den här är prisvärd, ganska lätt i syran, smakrik och har, tycker jag, allt jag ber om. När jag besöker Brüssel så blir det en sån här till maten på Drug Opera.

Cuvée des Jacobins

Jonas H :
Cuvée des Jacobins Brouwerij Bockor Nr 10686 5,5 %
En gammal favorit som man köper för sällan. En härlig syrlighet som följs upp med en cocktail av körsbär, aprikos och russin. Helt perfekt till en toast skagen tycker jag

 

 

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

Pilsner.nu