SYRLIG ÖL Faro

av | jan 19, 2021 | 0 Kommentarer

Faro

Faro har tillsats av socker

Faro är en mycket ovanlig ölstil. I Bryssel och i närliggande Pajottenland kan man fortfarande hitta den på ölkaféer där den traditionsenligt serveras på fat. Faro är en lambic som är sötad med kandisocker eller bränt socker. Sötningen gjordes förr direkt i glaset för att mildra den skarpa syran i lambicen. Idag finns faro även på flaska, men då är ölet pastöriserat för att jästen inte ska börja jäsa på det socker som finns kvar.

Förutom sötman har en faro också lägre alkoholhalt än en vanlig lambic eller geuze. Förklaringen ligger i att förr i tiden lakade man ur malten ytterligare en gång. På så sätt fick man en blek och smaklös vört som inte innehöll speciellt mycket jäsbart socker. Kandisockret som sedan tillfördes det färdiga ölet skulle, förutom att mildra syran, även tillföra smak och färg. 

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Mauro: 
Lindemans Faro,
Tror det är den enda jag har testat. Tyckte den smakade gott och var rätt så lättdrucket. Förstår inte varför inte vi ser mer av stilen. Mycket kolsyra med djupa söta smaker.

Jonas F: 
Mort Subite Faro,
drucken på plats, har lambicsyran och sötman från sockret som drar åt sirapshållet.

Jonas H :
Oude Faro – Oude Beersel
Jag tycker egentligen att detta är en alldeles för söt öl för att passa mig men den har sin charm. Det är lite av historiens vingslag som kommer när man dricker den, och den är absolut bäst på fat eller bag-in-box.

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

Pilsner.nu