SYRLIG ÖL Berliner weisse

av | jan 14, 2021 | 0 Kommentarer

Berliner weisse

Berliner weisse är veteöl med citrussyrlig smak

Berliner weisse är ett torrt och syrligt öl som härstammar från Berlin. Ölet surnar med hjälp av laktobaciller som finns naturligt på kornmaltens skal. Detta gör att bryggningen håller sig inom den strikta öl-lagen Reinheitsgebot från 1516.

I Berlin dricker man ölet antingen ”mit schuss” eller ”mit strippe”, vilket betyder att ölet blandas i glaset med antingen en söt saft/likör i röd eller grön färg, eller med en snaps. Detta gör man för att mildra syran och samtidigt smaksätta ölet. Upplevelsen blir snarare av en sommardrink än ett öl.

Berliner weisse är en ölstil som fått ett rejält uppsving de senaste åren, både internationellt och i Sverige. Det kan nog räknas som det vanligaste av dagens ”suröl”. Experimentlustan är stor hos bryggarna och det verkar inte finnas någon hejd på vilken typ av bär eller frukt som används som kryddning – allt från hallon, citron och lime till passionsfrukt. Det är bara fantasin som sätter gränser för vad som är tillåtet – utanför Tyskland då vill säga.

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Mauro: 
To Øl, Berliner Vice, 11468, 3,8 %.
Fräsch, lättdrucken och med rena smaker av frukt. Generellt är det en stil som jag gillar. Den är enkel och kräver inte så mycket fundering. Fruktigt, fräsch och enkelt. Jag brukar tipsa om stilen till personer som precis lämnat IPA-träsket och vill upptäcka mer.

Jonas F: 
Uppsala Brygghus, Very Berry, 33571, 4,5%.
Det här är en lättdrucken och trevlig öl, svagt syrlig med tydlig bärsmak. Kan konstatera att det händer massor i den här kategorin och att jag bara smakat ett fåtal.

Jonas H :
Uppsala Brygghus, Very Berry, 33571, 4,5%. 
Här vill jag som tredje man på bollen (eller flaskan) inte rucka på det faktum att det är samma val som Jonas F. Jag gillar denna och skriver under på det som han säger om smaken. Grym på sommaren

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

Pilsner.nu