Svenska Hantverksöl – Fjäderholmarnas Bryggeri

by | mar 18, 2024 | 0 comments

Tiden går fort när man har roligt. Det är redan 10 år sedan Fjäderholmarnas Bryggeri startade sin verksamhet med en Brewpub. Bra produkter som alltid har en stabil kvalitet tycker jag. Man får hoppas på ett hejdundrande kalas i sommar 😉

Bryggeriets Namn: Fjäderholmarnas Bryggeri

Bryggeriets hemort: Brewpub på Fjäderholmarna och produktionsbryggeri i Bro, norr om Sthlm

Säte: Stockholm

Vad är anledningen till att ni startade ert bryggeri?

Jag (Pelle) och min kollega Andreas arbetade på Mackmyra whisky tillsammans där vi fann varandra i intresset kring öl och hembryggning. Vi ville gärna driva något i egen regi i stället för att arbeta för att uppfylla någon annans dröm. Därför valde vi att starta ett bryggeri och Brewpub. Mackmyra har ett whiskylager på Fjäderholmarna så vi båda hade varit där en del och såg därför potentialen i ön.

Hur många anställda har ni på ert bryggeri?

Vi har 3,5 tjänster i produktionsbryggeriet i Bro samt ca 10 anställda under sommaren när vår Brewpub är öppen på Fjäderholmarna.

Vilka typer av öl producerar ni?

Allt från en ljus lager till en stadig Barley Wine. Vi har dock mest fokus på IPA. Vi har även en förkärlek för fatlagrad imperial Stout.

Vilken/vilka är era mest populära produkter och på vilken förpackning?

Volymmässigt och som enskild produkt är det vår Pilsner/Lager. Vi säljer också mycket av vår Hazy IPA samt våra West Coasts: Sunsetters, It’s a bird och It’s a plane.

Hur stor är er årliga produktion?

Ca 250 000 Liter

Vilka är era huvudsakliga försäljningskanaler?

Systembolaget, HoReCa samt egen pub.

Vilka är era framtida tillväxtplaner?

Öppna etablering i stan i form av taproom/tankbar/brewpub ligger närmast till hands. Samtidigt har vi ambitionen att växa både genom Systembolaget och HoReCa. Vi tog över produktionsbryggeriet i Bro 2020 vilket dubblat vår omsättning och ger oss möjligheter att växa ytterligare närmaste tiden.

Fjäderholmarna 3
Fjäderholmarna 2
Fjäderholmarna 4
Fjäderholmarna
Fjäderholmarna
Fjäderholmarna

Gör ni något speciellt som ni tycker gör att ni utmärker er från andra småbryggerier?

Jag tror vi håller en relativt jämn och hög nivå rakt igenom. Vi arbetar mycket med kvalitet och bryter tex inte kylkedjan förrän produkten levereras till kund. Vi säljer aldrig något vi inte är nöjda med själva. Vår bryggare Per ”Perra” Sahlqvist är väldigt skicklig på att brygga IPA och fortsätter utvecklas hela tiden.

Vilka är de största utmaningar ni har i verksamheten?

Just nu är det sannolikt samma som andra svenska bryggerier. Svag krona, inflation, höjda räntor och hög alkoholskatt för att nämna några. Våra hjärnor är inställda på survival mode sen pandemin och vi kommer fortsätta i det läget så länge det behövs.

Gör ni något för att påverka ert miljö- och klimatavtryck?

Vi kör tex enbart elbilar i företaget och därmed är alla våra leveranser fossilfria. Vi använder stålfat till stor del och inte enbart keykegs. Vi har gått över till burk i stället för flaska. Vi köper en del lokalproducerade råvaror.

Öppet för att förmedla något ni vill nå ut med till våra läsare ….

Vi fyller 10 år i år  Det kommer vi fira genom att släppa en jubileumslager på SB i juli i år! Vi kommer också ha ett stort 10 års kalas på Fjäderholmarna i vår Brewpub i augusti.

Vi tackar Pelle för att han tog sig tid att svara på våra frågor, och önskar dem lycka till. Ser även fram emot fler bra produkter från er. Har ni inte provat så ska ni verkligen göra det

/Jonas H

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri i Uppsala. Jag har tidigare suttit i Stallhagens styrelse ett antal år men numera dricker jag mest öl, åker som öldomare i Europa när det inte är Corona, och bloggar så mycket jag hinner.

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu