Svenska Hantverksöl – Åre Bryggcompagni

av | aug 29, 2024 | 0 Kommentarer

Jämtlandsbryggeri julöl 2024
Jämtlandsbryggeri julöl 2024

Åre Bryggcompagnie är ett bryggeri som nu funnits i tolv år och som hela tiden får fram bättre och bättre produkter. De passar jämt bra till mat anser jag och det är ju också en av deras grundidéer att göra öl som gör det. 
Sedan måste man säga att det som de gör i form av vildjäst är riktig bra tycker jag, och väl värd att prova om ni inte gjort det.

Åre Bryggcompagni
Jämtland

Vad är anledningen till att ni startade ert bryggeri?
Ursprungligen var vi 4 dryckesintresserade vänner som hade flyttat upp till åre samtidigt. Jag hade då varit en period i USA och upptäckt hantverksöl under 2012. Då vi hade spenderat rätt mycket tid på Akkurat i Stockholm tidigare så var vi väldigt ölintresserade och detta sammantaget gjorde att vi bestämde oss för att starta. Vi hade en väldigt tydligt mål att brygga öl som passar på matbordet och inte tar över utan kompletterar och därmed skapar en större mat- och dryckupplevelse.
Detta har gjort att vi aldrig riktigt varit intresserade av att brygga ”käftsmällar” utan välbalanserad öl där nyanser av smaker är viktigt.

Hur många anställda har ni på ert bryggeri?
Vi är 2-3 som jobbar i bryggeriet, jag själv (Anders) jobbar med den dagliga produktionen och min kollega Calle stöttar med marknad och sälj. Sen har vi ett antal personer som kommer in när vi har hög takt i produktionen hjälper till vid tappning m.m.

Vilka typer av öl producerar ni?
Framförallt klassisk lager, farmhouse-öl, och vildjästa öl.

Vilken/vilka är era mest populära produkter och på vilken förpackning?
Liten Lager på 25cl burk, Heidi Kellerbier på 33cl burk. Community Beer IPA och Fjällen Pale Ale på flaska.

 Hur stor är er årliga produktion?
I år säljer vi ca 100 000 liter

Vilka är era huvudsakliga försäljningskanaler?
VI har alltid fokuserat på vårt samarbete med restauranger så vi hade 2023 ca 80 procent av försäljningen där. Numer självklart även Systembolaget som vi äntligen sedan förra året kan börja arbeta mer med sedan vi byggde ut våra lokaler och vår jäskapacitet.

Vilka är era framtida tillväxtplaner?
Att göra ännu bättre och mer intressant öl, alltid på ett hantverksmässigt sätt, alltid utan tillsatser och processhjälpmedel såsom filtrering, centrifugering, pastörisering.
Vi kan efter 2,5 års väntan äntligen börja rotera våra vildjästa öl igen efter utökningen av detta under 2022. Så vi ser verkligen fram emot att dela med oss mer av detta framöver.

Gör ni något speciellt som ni tycker gör att ni utmärker er från andra småbryggerier?
Att vi sedan 6 år arbetar med vildjäst öl med egna huskulturer samt att vi brygger öl som får ta tid. Vi tycker tillväxthetsen som varit under de senaste åren gjort att det känns som många struntar i varför vi började med det här från början. I våra ögon är det att brygga öl på riktiga råvaror och låta det ta den tid som behövs, att aldrig skynda på processen. Ett exempel är lageröl som många gånger skyndas fram idag. Lageröl ska lagras, därav namnet, därför har vi en genomsnittlig produktionstid på ca 2 månader på vår lageröl. Det gör också att vi tar mer betalt för vår öl för att lagringstid kostar mycket pengar.
Rätt eller fel så har vi tydliga principer för vad vi tycker hantverksöl är och låter saker ta tid. Som en vän i branschen från USA uttryckte det, ”This beer took a hell of a long time to make, so why are you in such a damn hurry to drink it”

Vilka är de största utmaningar ni har i verksamheten?
Just nu, egentligen inga större. Vi har kämpat på i 12 år nu, byggt ut, om och till bryggeriet 3 gånger och vet vad vi vill uppnå med det vi gör. Vi hoppas framöver nå ut mer till fler ölentusiaster som uppskattar det vi gör.

Gör ni något för att påverka ert miljö- och klimatavtryck?
Ja, vi har i våra processer hittat ett sätt att hela tiden tillvarata energi från bryggningar så vi kan nyttja detta antligen till nästa bryggning eller rengöring. En av fördelarna med att vi jäser med kveik är att det går åt ca 50% mindre kylenergi vid vörtkylning och jäsning. Ekologtiskt är något vi har jobbat med men som inte funkade efter skördeåret 2018 tyvärr men som vi nu har planer på att börja med igen.

Öppet för att förmedla något ni vill nå ut med till våra läsare ….
Önskar en trevlig höst!

Tack till Anders Abrahamsson som tog sig tid att svara på frågorna från oss. Ska sägas att han svarade på frågorna i början på sommaren men vi hade då pausat serien Svenska Hantverksöl precis så de fick bli först i höst istället. 
STORT lycka till från oss alla och hoppas ni lyckas nå ut till fler entusiaster som köper er öl och får uppleva den.

/Jonas H

kaffekopp_liten

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri i Uppsala. Jag har tidigare suttit i Stallhagens styrelse ett antal år men numera dricker jag mest öl, åker som öldomare i Europa när det inte är Corona, och bloggar så mycket jag hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
Pilsner.nu