Ängöl är ett välkänt bryggeri beläget i den idylliska miljön av Kalmar. Bryggeriet är känt för sin högkvalitativa hantverksöl, som tillverkas med stor omsorg och passion. Man har gått från klarhet till klarhet med sina produkter och jag hoppas få ser ännu fler bra produkter från dem under 2024. Ingen har väl kunnat missa deras serie Jenny Nyström med Julbrygd, Midsommaröl och Svensk pilsner.
Bryggeriets Namn: Ängöl
Bryggeriets hemort: Kalmar
Säte: Kalmar
Johan Håkansson
Vad är anledningen till att ni startade ert bryggeri?
Jag startade bryggeriet 2010 efter många år som hembryggare. Anledningen var att marknaden för loklbryggt öl började vakna.
Hur många anställda har ni på ert bryggeri?
Två
Vilka typer av öl producerar ni?
Alla möjliga, från pilsner och märzen till stout och hazy IPA. Just nu lagrar vi till och med en brettad öl på ekfat.
Vilken/vilka är era mest populära produkter och på vilken förpackning?
Sett över året är det Ängöl Prima Lager på fat och glasflaska. Inför jul är det Jenny Nyströms Julbrygd i nästan alla tankarna som går på glasflaska runt om i landet.
Hur stor är er årliga produktion?
Drygt tusen hektoliter
Vilka är era huvudsakliga försäljningskanaler?
Systembolaget är klart störst med 70% av volymen
Vilka är era framtida tillväxtplaner?
Vi har inget konkret i görningen, men tanken på ett taproom i Kalmar gror någonstans i bakhuvudet.
Gör ni något speciellt som ni tycker gör att ni utmärker er från andra småbryggerier?
Vi är starka lokalt, kanske i ännu större utsträckning än många andra.
Vilka är de största utmaningar ni har i verksamheten?
Att hantera ökande kostnader samtidigt som våra kunder måsta göra detsamma.
Gör ni något för att påverka ert miljö- och klimatavtryck?
Att dricka en fatöl från ett nydiskat och återfyllt stålfat någon kilometer från bryggeriet måste ge ett väldigt litet klimatavtryck. Det kan man göra i Kalmar.
Tack Johan för att du tog dig tid för att svara på våra frågor. Vi hoppas på ett taproom snart som kan besökas
/Jonas H
0 kommentarer