Sunkissed Weissen – Coopers

by | apr 15, 2014 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Pilsner.nu och Coopers Hembryggning har ju haft en liten tävling ihop med fina priser från Coopers. Tanken är att vi nu går vidare och provar att brygga Coopers Sunkissed Weissen under någotsånär gemensamma former.
Bloggens bryggpaket anlände idag och det är ju inte mer än rätt att vi kör en liten ”unboxing” av det hela, eller hur?the_kit_800x600

 Paketet var tungt och gediget, innehållande två burkar extrakt, en med veteöl, den andra med ljust maltextrakt, totalt 3.2 kilo extrakt. Till det får man en påse humlepellets med 25 gram Hallertau Perle, en veteölsjäst samt en påse med krossade vetekorn. För de som vill tappa på flaska medföljer också en påse carbonation drops. Humle och krossad vete är från Maltmagnus vilket känns tryggt och bra. Jästen är Munich Wheat torrjäst.unpacked_800x600

Receptet finns här och skall ge 23 liter veteöl, OG 1.042, FG 1.006-1.0010. En onlinekalkylator för ABV ger vid handen att den då ska kunna ligga på 4.2-4.7 % ABV.
Det är alltid bra att börja med en genomläsning av receptet och att fundera på om och i så fall vilka avsteg man vill göra.

Jag har redan nu bestämt mig för att tappa den här ölen på 5-liters partyfat och eventuellt överskott på flaska. Flaskorna blir då rena provflaskor, och faten är perfekta till fest. Jästen kommer jag att förodla så att den är i full gång när den hamnar i jäshinken, i förhoppning att kunna hamna närmare 1.006 i FG.  En annan sak som ska göras fram till dess är att inventera temperaturer i hushållet för att hitta en plats som håller cirka 22 grader.
I övrigt verkar receptet lätthanterligt och jag räknar inte med att det ska vara några svårigheter ens för den mest nybörjaraktiga novis, men om någon har frågor så håll inte inne med dem!

Eftersom jag fortfarande väntar på leverans av desinfektionsmedel och lite bryggtillbehör kommer jag att inte att börja brygga förrän under nästa vecka. Ni som hakade på web-bryggningen, kommentera gärna så jag vet vilka som är med.

Med lite tur kommer så småningom en liknande redovisning från en ”riktig” veteölsbryggning så ni har att jämföra med.
Väl mött och varmt grattis till de två som vann.

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Flygare Jonas

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse vi hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast jag är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än jag orkar prova, så intresset lär bestå

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu