Straffe Hendrik Heritage 2021

by | jan 27, 2023 | 0 comments

Jämtlands-IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Straffe Hendrik Heritage årgång 2021 lanseras nu på Systembolaget.

För tredje året lanseras Brouwerij De Halve Maans flaggskepp Straffe Hendrik Heritage på Systembolaget. Iår lanseras årgången 2021 som  i en limiterad upplaga om endast 900 flaskor á 750ml. Flaskorna är hos mig och många andra belgiska ölälskare ett populärt samlingsobjekt. Heritage säljs som ung men den mår bättre av att lagras och klarar utan problem lagring ända upp till 10 år. 

De Halve Maan

De Halve Maan är ett familjeägt bryggeri som grundades 1856. Bryggeriet ligger i den historiska staden Bruges i nordvästra Belgien. 2016 invigde bryggeriet en 3,2 kilometer underjordisk ’pipeline’ där man transporterar sitt öl runt staden. Brouwerij De Halve Maan, som själva bryggeriet heter har på senare tid blivit välbekant för den svenska konsumenten med ett flertal lanseringar på Systembolaget. Brouwerij De Halve Maan är beläget i Brygges historiska stadskärna som är hela Belgiens mest besökta bryggeri! Lätt att förstå när man väl är på plats på Walplein 26 i Brygges historiska stadskärna, sedan en tid tillbaka listat på UNESCOS världsarvslista. Utsikten från bryggeriets takterrass där man ser ut över hela Brygge samt känslan av att sitta på bryggeriets bier garden med en färsk öl direkt från tank bidrar också till den turistiska framgången detta anrika bryggeri upplevt. Bidrar gör också det faktum att bryggeriet är världsunika genom sin byggnation av en pipeline från ölproduktionen i stadskärnan till sin toppmoderna buteljeringsanläggning, beläget 3,2 kilometer från bryggeriet.

Straffe Hendrik

Namnet Straffe Hendrik kommer från Leon Maes, också känd som Henri den första. Familjen Maes köpte bryggeriet De Halve Maan 1856 och har sedan drivit densamma genom 6 generationer. 1981 föddes varumärket Straffe Hendrik, av Henri den fjärde och hans dotter Veronica Maes, Straffe Hendrik som fritt översatt betyder ”Starke Henrik” är en hyllning till familjen Maes tidigare 4 generationer av framstående Henris eller Hendriks som drivit bryggeriet. Straffe Hendrik Quadrupel såg dagens ljus 2010 och redan samma år fylldes de första ekfaten med denna fantastiska öl. Året efter lanserades Straffe Hendrik Heritage för första gången och årets upplaga 2021 markerar således 10-års jubileet av denna fantastiska bryggd.

Hertiage 2021

Straffe Hendrik Heritage bygger på bryggeriets Straffe Hendrik Quadrupel. Ett kraftig öl mörkt till färgen och med en mäktig alkoholhalt på 11%. Straffe Hendrik Quadrupel är fullproppad med smaker och har tydliga toner av choklad, lakrits, sirapslimpa, tobak och torkad frukt såsom russin, fikon och plommon. I Heritage-kostymen har Quadrupeln fått vila 12 månader på en blandning av fat från Bordeaux, Cognac, Armagnac, Calvados samt ny fransk ek. Mognaden sker i bryggeriets medeltida källarvalv för att lanseras årligen i slutet av november på den stora belgiska ölmässan i Gent. Interaktionen mellan den komplexa maltbasen och mognaden på fat, i synnerhet Bordeauxfaten ger Straffe Hendrik Heritage ytterligare en dimension och djup som gör att den lämpar sig särskilt väl för lagring. Den syran som vinfaten skänker ölet lugnar sig med tiden och skänker än mer komplexitet och ger ölet en lång lagringspotential. För den tålmodige finns mycket njutning att finna genom att lagra Heritage i många år!

De Halve Maan, Straffe Hendrik Heritage, 2021

Tillverkad i Belgien, Flaska 750 ml, 11 %, Nr 10357, 219:-

Säljstart 27/1 2023 kl 10:00

Drycken finns i begränsad mängd. En smakbeskrivning saknas eftersom drycken inte är provad av Systembolaget.

Färg: Mörkbrun/vinrött

Doft: Muscovadosocker, russin, portvin, körsbär

Smak: Russin, katrinplommon, portvin, fikonmarmelad, fatkaraktär 

Omdöme: Man känner att det är en ung heritage. Mycket fruktig och vinösa troner. Fin kropp och härliga unga bubblor. Tydlig smak av fat. Tycker rödvinsfaten känns. Man märker inte av procenten men det finns en viss smak av faten, lite värmande känsla. Tror den här kommer att vara helt fantastisk om 5 år. Idag är det en riktigt bra öl med mycket lagringspotential. Mycket mycket bra! 

Betyg(1-6): 5 

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu