Under julledigheten passade jag på att boka in en intervju med Stockholm Brewing Co. Albin och Olly från bryggeriet tog sig tid att svara på mina frågor vilket jag är mycket tacksam för. Under 2020 så har det fullkomligt sprutat ut ny dryck från bryggeriet och nivån på drycken har varit otroligt hög. Jag var speciellt imponerad av deras King of Grapes och 100% Natural. Jag köpte på mig ett gäng för att lagra men dom var underbara redan vid släpp.
Extra nyfiken var jag på deras Cellar Series som är deras fatlagringsprojekt. Ölen är kreativ och fermenteras med vildjäst och bakterier. Det är både funky, sur och innehåller massa spännande ingredienser såsom frukt, bär och blommor. För många öl kommer att dröja flera år innan de blir färdiga och kan släppas till konsument. Inför kommande år tycker jag framför allt att bryggeriets tre nya pale ales med humle från olika hörn av världen och Italopils Extra låter spännande.
Vad händer hos er just nu? Har ni några storslagna planer?
Den kommande tiden har vi ett späckat schema. I och med att vi installerade ett nytt och större bryggverk i höstas och sedan hade en period när vi inte kunde brygga vilket ledde till att lagret av standardöl sinade, finns det mycket att ta tag i nu. Sen har vi ett gäng nyheter i pipen: en trio pale ales med snarlik maltbas men med humle från olika delar av världen (USA, EU och Australien/Nya Zeeland). Dessa släpps den 1 april lokalt. Under året kommer det också att släppas ett gäng olika lageröl, till exempel Italopils Extra (5,9%) med extra humle och som är förpackad på långburk, så klart. Eventuellt blir det en best bitter också!
Hur har 2020 sett ut för er? Både produkt- och personalmässigt? Hur har ni ställt om?
Vi har av nödvändighet ställt om till att sälja mycket mer via Systembolaget. Fler produkter i det lokala sortimentet samt tillfälliga lanseringar. Våren var tuff och väldigt oviss (så klart) och ledde till deltidspermittering bland personalen, men i takt med att tiden gick och försäljningen fortsatte har vi gått på full styrka sen efter sommaren.
Jag har upplevt att det fullkomligt sprutar ut nya produkter från er 2020? Hur hinner ni med allt?
Det stämmer. Jag tror vi slagit ett nytt personligt rekord i nyheter. Många av dessa har kommit från Cellar Series där öl legat på ekfat och mognat en längre tid och råkade bli klara i under 2020. Vi har längre cykler med öl som ligger på ekfat kontra det “rena” som jäser på stål.
Jag liksom många andra är nyfiken på er cellar series. Vad händer där framöver?
Det händer mycket spännande med Cellar Series! Vi har många öl som nyligen har flaskats och snart är redo att rulla ut från bryggeriet. Flertalet av dem är spännande samarbeten som vi är stolta att ha vårt namn på. I februari släpps t.ex. två öl på Systembolaget: en kveikinspirerad öl bryggd tillsammans med Eik og Tid och en öl smaksatt med fläderbär som vi bryggt tillsammans med det nederländska bryggeriet Nevel. Under våren kommer även foederöl (enorma träfat), torrhumlad med Galaxy som vi gjort tillsammans med Apex.
Vi brygger också mer och mer öl till vårt kylskepp för att fånga upp den lokala mikrofloran, som visat sig ge en extra dimension till våra öl.
Vad är tanken med er cellar series?
Våra lageröl kan man säga är bryggeriets muskler, att brygga humlig öl är kommersiellt smart (hjärnan!) och Cellar Series är vårt hjärtat, något vi verkligen brinner för. Det är det som gör oss unika och skiljer oss från andra bryggerier i Sverige. Vi experimenterar också mycket, med t.ex. blommor och bär som vi plockar. Det är väldigt kul att ta fram unika öl med lokala ingredienser. Vi inspireras mycket från olika bryggerier i Belgien men också bryggerier som Jester King och Oxbow med flera i USA som brygger med vildjäst.
Hur ser fatkapaciteten ut hos er?
Vi har drygt 20 000 liter utrymme i våra ekfat, fördelat på två stora foeders (enorma träfat) och en hel massa barriquer (och lite annat smått och gott). Gemensamt för alla fat är att de kommer från Europa (Frankrike, Spanien, Ungern) och att de tidigare använts för rödvinsproduktion som kompletterar smakerna vi vill uppnå på ett bra sätt.
Hur har era nya produkter mottagits av köparna? Någon favorit?
Överlag väldigt bra. Systembolagsförsäljningen är dubbelt kul eftersom ölen når ut till en bredare publik. En öl som fått mycket lovord är Östermalmspilsner, en frisk och fräsch öl i pilsnerstil med lite extra humleskjuts. Den har även varit mycket omtyckt i bryggeriet.
Ölen från Celler Series tenderar att mottas väldigt bra med fina lovord som följd. 100% Natural och Körsbär har varit väldigt poppis.
Hur ser försäljningen ut på systembolaget för er? Lokalt/nationellt? Hur ser spridningen ut i landet?
Självklart säljer vi mest öl i butikerna i Stockholm där vi har flest öl på hyllan, men det beställs en del öl via Systembolagets webshop. Vi har också haft tillfällig lanseringar av t.ex. Italopils och Pulp Fission i butiker från norr till söder, vilket vi är väldigt glada för. Det är kul när vår öl finns att tillgå i större delar av landet.
Vilka tre är era favoriter från ert sortiment i år?
I kategorin lager måste vi säga både Italopils och Östermalmspilsner. Italopils är en hyllning/tolkning av Tipopils från Birrificio Italiano (som i sin tur är en tolkning av ett gammalt Jever recept), en krispig lager som har torrhumlats. Östermalmspilsner är mer av en klassisk pilsner i tysk stil, med lite extra gräsig och kryddig humle.
En annan favorit som har gått från klarhet till klarhet är vår pale ale Intergalactic (som vi även gjort en trevlig folkölsversion av). Lätt haze, fräscha toner av tropisk frukt och otroligt crushable.
Från Cellar Series så är den självklara favoriten 100% Natural som är vårt första spontanjästa öl. Vi bryggde en öl med en stor del omältat vete och oxiderad humle som fick svalna över natten utomhus i vårt kylskepp och ”fånga” den lokala jästfloran som sedan jäste ölen. Efter det låg ölen på ekfat i nästan ett år och utvecklade en fantastisk välbalanserad palett av dofter och smaker, och vi valde att tappa den på flaska utan någon tillsatt av frukt eller dylikt för att ge den neutrala ölen chans att skina ordentligt.
För alla som inte varit på ert vackra bryggeri och tap room ute i frihamnen. Kan ni beskriva den lite enkelt?
Det är ett kul ställe! Vi håller till i en fin gammal magasinbyggnad i hamnen på en pir. Jämte en silo och under Magasin 3 (konstmuseum). För tillfället är Taproomet stängt men så fort världsläget tillåter kommer vi öppna upp med ett nytt matkoncept! Vi kan knappt vänta till vi får hålla rundvandringar, koppla på öl på våra 20 kranar och få mer liv i restaurangen igen.
Ett tips från bryggeriet är att besöka deras hemsida för att köpa t-shirts, kepsar och mycket annat kul. Ett bra sätt att stötta bryggerier under dessa tider!
0 kommentarer