Stockholm beer and whiskyfestival

Stockholm Beer and Whisky festival 2023

by | sep 14, 2023 | 0 comments

Ännu en helg har passerat och ännu en festival avklarad! Denna gången blev det Stockholm beer and whiskyfestival som jag, Matilda och den fantastiska fotografen och jästbloggaren Anders Rydell besökte. De körde sitt 31:a år i helt nya lokaler, i Stadsgårdsterminalen, ett stenkast från Slussen, precis vid vattnet och kallar därför årets festival ”by the sea”. 

För er som tidigare varit på ”Stockholm beer” och besökte det i år märkte säkert som jag att mycket var ändrat, inte bara lokalen. Det var färre utställare, 72 st i år mot ca 150 st 2022, men också mer intimt, mer inspirerande lokal än en mässhäll, lättare att prata med bryggerierna och väldigt härlig stämning med den otroligt vackra utsikten över Mälaren och Djurgården. Något som var nytt för i år var hur de ville ge mindre bryggerier en chans att ta plats och det var därför gratis för bryggerierna att medverka.

Jag skulle egentligen vilja skriva om alla bryggerier jag pratade med, men då skulle denna texten bli på tok för lång, så här kommer mina guldkorn:

Smedsbo slott är det nog få personer som missat, med excentriska Pär i spetsen. Här har vi bara öl som är svår och komplex. Man märker att Pär älskar att experimentera, ta fram ny öl och pusha gränserna för vad en öl är, kan vara och smaka. All öl som bryggs av Smedsbo slott finns bara i begränsad mängd och man får ofta vara snabb på bollen när det är nya släpp på Systembolaget och ha lite extra pengar i plånboken. Det är öl som Bière Brut, Ard Rí Royal Irish Stout Bourbon Oaked, Episcopus Quadrupel eller Wit Impériale, alla öl som är svåra att sätta i de klassiska facken för öl.

Är ölen god då? Jag tycker inte att detta är öl som du ska avnjuta själv som törstsläckare. Här ska du gärna vara ett gäng som delar på en flaska och provar och nördar ner er, för det är mycket smak och otroligt spännande. Smaklökarna får verkligen en chock och det älskar man ju!

Jag fick starkt upp ögonen för Malmö Brewing Co and Meadery, som hade tagit med massa spännande öl, mjöd och seltzer. Seltzer är ju inte något som direkt slagit igenom i Sverige så som det gjort i till exempel USA, där det är väldigt stort och smakar som ramlösa ungefär. Här har de dock gått ifrån den milda smaken och kör på stora bomber av smaker! Ska bli intressant att se hur seltzerns popularitet utvecklas i Sverige, själv har jag inte fastnat för det, men tar hellre det än söt cider. Mjöd är ju också en spännande dryck och här snålar de heller inte med smaker, bär och lagring i fantastiska kombinationer. Vi kan med andra ord se att Skåne visar att de är grymma på öl och att det nu bara kryllar av fantastiska bryggerier i vår södra del av Sverige!

Men bland det mest spännande under festivalen var ändå att få prata med American Brewers Association med Lotte Peplow och Steve Parr som ambassadörer. Vi pratade om att den största trenden i USA fortsätter, utan tvekan, att vara IPA i alla dess former. Med fler ”bokstavskombinationer” och stilar inom stilen. De kan också se hur alkoholfritt eller lägre alkoholstyrka tar sig in på den amerikanska marknaden och efterfrågas av konsumenterna, något som vi också ser som trend här i Sverige. Sverige och USA har ganska lik bakgrund när det kommer till Ölbryggning, då vi inte är lika fast i traditioner såsom exempelvis England och Belgien är. Det har gjort att både USA och Sverige vågar sig på mer moderna stilar och experimentera på annat vis, där man kan hämta inspiration från varandra. De var där för 19:e året i rad och hade med sig öl från 16 olika bryggerier med flera öl som inte annars är så lätta att få tag på i Sverige. Jag provade fantastisk öl från Hoppin’ Frog Brewery, Fremont Brewing Co, Anderson Valley Brewing Co, Heavy Riff Brewing Co med fler.

(Bild från David Isberg)

Vill även såklart nämna Hop Notch som var på plats med sin fantastiska hazy öl som aldrig gör en besviken. Jag snackade med David Isberg, personen bakom Bloodofjupiter som bryggt både rököl och egen tonic ihop med Gamla Enskede Bryggeri samt två olika gin ihop med Tevsjö som var otroligt spännande. Oppigårds får man inte glömma att nämna med sin härliga Ruby Ale som varit sommarens go-to-öl och Brygghuset Finn som har en bred palett av öl som alltid håller hög kvalitet.

Sen så kan jag tyvärr inte skriva denna text utan att påpeka den extrema värmen i lokalen, avsaknaden av bra vattenstationer att fylla eller tvätta ur sina glas och få platser att sitta ner och prata om ölen, vilket jag tycker är väldigt viktigt. Jag tror även väldigt få förstod hur man skulle rösta fram de olika priserna, som skulle ske genom Untappd, en app jag själv använder flitigt, men ändå inte lyckades förstå hur jag skulle rösta. När jag frågade arrangörerna sa de att ”det är bara att ladda ner appen och sen står allt där”, vilket det inte gjorde. Jag frågade även flertalet besökare och ingen jag pratade med förstod heller hur man skulle göra. Så tyvärr blev det inga röster från mig denna gången! 

 

Med det tråkiga sagt, vill jag ändå belysa att det mesta var fantastiskt på festivalen och jag hade så otroligt roligt. Att få prata öl med bryggerier, smaka unik öl och skåla med vänner är det bästa jag vet och det fick jag verkligen göra.

Faktaruta Stockholm beer and whiskyfestival 
Var: Stockholm, inomhus, stadsgårdsterminalen (slussen)
Längd: fredag-lördag
Pris inträde: 250kr fredag och 280kr lördag
Pris öl: inga ölbiljetter, bryggerier väljer själva pris och tar betalt
När: början på september (8-9 september 2023)
Antal bryggerier: 72 (Obs antalet gälller utställare, här ingår även ex. spritutställare)
Antal besökande:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Matilda Andrén

Ölnörd, ölentusiast och hobby ölrecensent. Sitter i ölgäris styrelse och håller i ölprovningar. Älskar att hitta nya smaker och bli motbevisad om det är något jag inte gillar. Kontakta mig gärna på Instagram, Snickarjuice och tjöta mer öl med mig.

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu