Södra Maltfabriken Xmas Brown Ale

av | dec 11, 2013 | 0 Kommentarer

xmas_brown_2-604x270

Jag har någon gång tidigare stött på Södra Maltfabrikens produkter ute på lokal och såg att man nu kan beställa deras Xmas Brown Ale på bolaget, och eftersom jag inte provat just den så fick det bli några flaskor – bara för att… södra_maltfabriken_xmas_brown_ale

Skummet är ganska glest och kort, lite smutsgrått i ytan. Färgen är bärnstensbrunröd och aningen köldgrumlig.  Doften är maltig och har lätt inslag av rostad malt som drar åt karamell. Det finns en  fruktdoft men den är svårfångad  och det känns lite som att jag precis kommit in på stormarknadens fruktavdelning och får lite av allt möjligt i näsan men det som känns mest är ”nåt med ananas och inslag av potatislådorna mittemot.” Trots den torvrullade rotfruktsassociationen är doften riktigt behaglig.

Smaken är aningen tunn, lätt beska, rostad malt  och maltig kola som dröjer i munnen. En flyktig  association till nötter eller möjligen rostad kastanj dyker upp och försvinner. Över lag har den en kort munkänsla och mer eller mindre ber om att bli rullad runt i munnen för att få fart på smaklökarna.
En svag syra kan anas när maltsmaken börjar sjunka undan. .Enligt etiketten ska den innehålla muscovadosocker men det är lite försynt och tittar fram först efter en stund i eftersmaken där den senare avlöses av en svagt tvålig munkänsla.

Det här är en snäll och drickvänlig öl som verkar sikta på att garanterat få klappar av tomten. Busiga individer som jag kan nog som första reaktion tycka att det varit roligare om den haft något enstaka hyss för sig, för att sedan bli glatt överraskade av att den faktiskt bjussar på lite komplexitet i smaken,  om än väl försynt. I dansen runt julbordet kan den få svårt att hävda sig mot en del av de stöddigare rätterna.

En trevlig Brown Ale, men personligen hade jag gillat den bättre med lite större smak. cap_3_8
Det är kul att se det svenska ölsortimentet utökas med egna varianter även av de lite ”smalare” sorterna. Om du gillar Newcastle men vill prova något nytt så är chanserna goda att den här passar bra.

xmas_brownxmas_brown_2Avslutningsvis vill jag ge Södra Maltfabriken rejält med beröm för att de har så snygga etiketter, den här är inget undantag.

Södra Maltfabrikens Xmas Brown Ale, Systembolaget nummer 88222, 4,5%, 330 ml, 20 kronor.

OM oss

Skrivet av Jonas F

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse vi hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast jag är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än jag orkar prova, så intresset lär bestå

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Retype the CAPTCHA code from the image
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

Liknande Inlägg

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu