Ny lansering
Nu finns Sibbarps Roggenbier på Systembolaget. Roggenbier är en uråldrig lageröl med hälften kornmalt och hälften rågmalt. Ett mellanmörkt lageröl som passar utmärkt till sommarens grillade mat! Rågens knäckiga, brödiga och kryddiga toner ger en perfekt smakspegling till den reaktion man får när man grillar kött och även brödrätter som toast och hamburgare.
– Än en gång förnyar vi gamla öltyper – vår Roggenbier/råglager är unik på marknaden och kommer att överraska både de som tycker om vanlig ljus lager och aledrickare, säger Rolf Nilsson
Sibbarps Husbryggeri
Sibbarps Husbryggeri har under åren lanserat flera olika öl med rågmalt i recepten. Nu tar dom ett steg till och lanserar en lageröl med ca hälften kornmalt och hälften rågmalt. Detta ger ölen en större brödighet och en lätt kryddighet. Ölet är humlat med Hallertauer, Mittelfrüh samt Simcoe.
Roggenbier
Roggenbier var vanligt i Bayern fram till 1500-talet, då några år av dåliga skördar och införandet av Reinheitsgebot som endast nämnde Gersten Malz (kornmalt) och rågen ”sparades” till bakning. Runt 1980 börjades det åter bryggas Roggenbier i Bayern. Det bryggs två typer av Roggenbier; en lageröl och en ale med en Weissbierliknande jäst.
Sibbarps Husbryggeri, Roggenbier
Stil: Mellanmörk & mörk lager, Dunkel
Tillverkad i Sverige, Skåne län, Malmö stad, Flaska 330 ml, 5,4 %, Nr 37681, 27:30
Fruktig smak med tydlig beska, inslag av rågbröd, torkad frukt och kryddor. Serveras vid 10-12°C som sällskapsdryck eller till rätter av fläsk, lamm eller nöt.


Omdöme
Färg: Brun, halvklar
Doft: Knäck, torkad frukt, kavring, märk sirap
Smak: Peppar, knäck, russin, kavring, råg
Omdöme: Ordentligt rågig. Snygg knäckighet med tydliga toner av peppar. Elegant öl men behöver gärna en bit mat till. Kanske något grillat eller en härlig gryta. Jättekul att prova en riktig roggenbier. Kul med ordentligt med råg i öl.
Betyg (1-6): 5
0 kommentarer