Shipyard Smashed Blueberry

av | sep 11, 2011 | 3 Kommentarer

Jag minns en blåbärsöl som fanns att köpa för en 10-14 år sedan i sverige som var svensktillverkad. Minns inte vilka som gjorde den men minns allt för väl att jag hade 3 flaskor i en systembolagskasse i bilen en sommardag. När jag kom till bilen efter några timmar på stan hade en av flaskorna exploderat och gett den ljusbeige (ja ja smutsgrå) inredningen i min bil ett utseende som påminde om de prickiga tapeter som fanns i mitt stundentrum i Flogsta en gång i tiden.  Blåaktiga prickar av olika storlekar till syner slumpmässigt utspridda på klädsel, tak, fönster etc. Jag bytte bil rätt snart efter det förövrigt.

Den här ölen har dock inget med den att göra mer än det faktum att båda innehåller blåbär. Den här innehåller dessutom amerikanska blåbär som är ett helt annat bär än det svenska. Det som betyder mest här är det faktum att amerikanska blåbär är fruktigare i smaken än de svenska och något mindre söta. Ölen är en blandning mellan porter och scottish ale. Det är en hybridöl, som de själva säger. Jag anser att en hybridöl är en öl som jäses på ’fel’ sätt. Dvs en ale som jäses varmt med lagerjäst eller en lager som jäses kallt med en alejäst. Men men ….

Ölen har en mycket mörk färg med ett ljust chokladfärgat skum. Doften som sprider sig är fruktiga toner av blå övermogna plommon. När jag doftar lite närmare hittar jag klara kaffe och chokladtoner. Lite knäck och alkoholtoner men massor av röda plommon och lite lite blåbärstoner. Om jag ska vara riktigt ärlig luktar det som ett utedass i södra finland. Smaken är nästan totalt skild från doften. Det finns choklad och kaffetoner och en söt alkoholsötma uppblandad med fruktiga toner av röda plommon, men blåbär ? Nope, det skulle jag inte vilja säga. Tycker att det framförallt är en otroligt obalanserad öl som i min gom inte ens är rolig, bara konstig. Undrar lite när den var gjord och om det var ett tag sedan, kan den tappat mycket av arom och smak av blåbär tro.

Nä det bästa var etiketten !

 

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

3 Kommentarer

 1. Kristjan Aunver

  Personligen håller jag mig undan konstiga öl som denna. Köpte dock en SVINDYR ”Hej, jag heter Ingrid!” bara för…Tja, kände ni några hjortron i den? Det gjorde inte jag…Bra att du testat Shipyarden, att jag inte behöver köpa blåbärs´en! Tack!

  Svara
 2. Joakim Löfkvist

  Kan det ha varit Östgöta Blåbärs från Nordsjö gårdsbryggeri som fanns i slutet av 90-talet?

  Svara
 3. Jonas H

  Stämmer bra Joakim, det var det !

  Tack !

  /Jonas H

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu