(c) Schneider Weisse

Schneider Weisse – Nytt bryggeri i Wicked Wines produktportfölj

av | apr 4, 2023 | 0 Kommentarer

abbaye-annons-2022

Bryggeriet grundades 1872 av Georg Schneider I och hans son Georg Schneider II efter att de förvärvat Hofbräuhaus, det äldsta veteölsbryggeriet i centrala München. Georg Schneider I köper sig rätten som förste gemene man att brygga veteöl och räddar därmed på sätt och vis hela veteölskulturen.

Under Uppsala Beer & Whisky Festival så presenterade Wicked Wine att de tagit över som importör av Schneider Weisse i Sverige. Vi var såklart tvungna att prata lite med dem och då närmare med exportchefen Susanne Hecht på Schneider Weisse, och prova igenom de produkter de hade med sig med hjälp av Zoi Mitakidou på Wicked Wine. 

Vilka är Schneider Weisse?

Schneider Weisse är ett bayerskt bryggeri beläget i Kelheim, Tyskland. Bryggeriet grundades av Georg Schneider I 1872 och har ägts och drivits av samma familj i sex generationer. Bryggeriet är känt för att producera veteöl, som är en traditionell bayersk öl gjord av minst 50% vetemalt. George Schneider lyckades 1871 köpa byggnaderna till det nedlagda bryggeriet ”Zum Maderbrau” i Munchen och knappt ett år senare öppnade han och sonen Georg Schneider II företaget ”G. Schneider & Sohn” och i september 1872 startade de tillverkningen av Schneider Weisse i Munchen.

Mellan de stora krigen så köpte företaget upp flera bryggerier bland annat ett i Kelheim. När så andra världskriget kom så förstördes bryggeriet i Munchen i slutet av kriget, och produktionen flyttades därför till Kelheim direkt efter krigsslutet och det blev deras nya hemvist.
Det bryggeriet har sedan renoverats flera gånger men har alltid valt att behålla sina öppna jäskärl i produktionen.

2022 firade de 150 år som bryggeri och har som ni kanske vet funnits ett tag i Sverige då och då på Systembolaget med bland annat sin TAP X som är en riktigt bra och rolig produkt.

 

Susanne Hecht  Sales Director Export, Schneider Weisse

Sweden is currently among our TOP Fifteen Export countries. We expect it to grow to be among the TOP TEN. So far, we have not been selling a lot to the on-premise sector. We hope this will grow.  Schneider Weisse offers a traditional Bavarian wheatbeer of highest quality, the Original. The Swedes appreciate good quality food and beverages. Therefore, we are convinced that the Swedes will discover the variety in our beers and we will grow in the on-premise sector.

Susanne Hecht

Sales Director Export, Schneider Weisse

När jag pratade med Susanne så pratade vi mest om hur läget i världen är nu. Att en öl i Tyskland på lokal nu ligger över 6 Euro för första gången någonsin och att det är ett ramaskri över det. Vad som kommer att ske i världen och hur tufft det är för bryggerier i alla länder just nu. Det är massor av bryggerier som får lägga ner i Tyskland också, och det sätter sin prägel på landet där det alltid funnits bryggerier. 

Vi pratade om alkoholfri öl och hur den har exploderat för alla bryggerier överallt. Hos Shneider Weisse är över 6 % av deras export alkoholfri öl och en mycket större del än så av deras lokala försäljning i Tyskland. Vi var båda ense om att kvaliteten på alkoholfri öl har blivit så mycket bättre, och förbättras dag för dag hos alla. Försökte fråga om vilka det är som är konsumenterna av alkoholfritt i Tyskland, men hon var inte riktigt säker på det eftersom hon jobbat med export.  

 

Självklart pratade vi om rollen som Wicked Wine kommer att få i Sverige och de har höga förväntningar på att försäljningen ska öka här i landet. 

Wicked Wine lägger mer fokus på restaurangförsäljning än genomsnittet hos andra svenska importörer så vi tror starkt på att fler konsumenter kommer få upp ögonen för varumärket den vägen.
När de väl får prova en Schneider Weisse på en bar eller restaurang så är sannerligen stor att man väljer något från samma bryggeri även på Systembolaget.

Staffan Pettersson

Produktchef - Öl, Wicked Wine

Riktigt roligt om vi kan få se en stor spridning av denna öl i sverige för den är en riktigt bra producent som jag gärna dricker. Har ni inte provat och gillar veteöl tycker jag ni ska prova en av dem. 

(c) Schneider Weisse

Lite snabba kommentarer om de olika ölen. 

Meine Festweisse Tap 4

En riktigt snygg veteöl med ett grymt kompakt småbubbligt skum. Torrare än andra liknande från anda bryggerier. En grym matöl

Original

Deras standardprodukt som är riktigt bra den också. Jag håller nog dock TAP 4 som strået vassare än denna på 5,4 %

Tap 5 Meine Hopfenweisse

Deras version av en humlad veteöl framförallt mot den amerikanska marknaden. Den här är snäll i sin humlighet så kanske en bra instegsöl för folk som vill dricka mer humlad veteöl. Bra och balanserad med sina 8,2 %

Helle Tap 1

Ytterligare en lysande lätt veteöl denna på 4,9 %. En perfekt törstsläckare

Unser Aventinus Tap 6

En lysande dubbelbock på 8,2 % som är en klassiker. Den första dubbelbock som började tillverkas i Bayern redan 1907. Enbart gjord på humlesorten Hallertau Hercules.

Weizen-Eisbock

Denna 12% Is-bock är en mycket vacker öl båda i färgen och smaken. Såg ljuset 2002 och är en favorit hos mig och många andra sedan många år. Väl värd att prova. 

Bayrisch Hell

Faktiskt en helt vanlig lager också. En riktigt bra tysk som är lättdrucken och en bra matöl. 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri i Uppsala. Jag har tidigare suttit i Stallhagens styrelse ett antal år men numera dricker jag mest öl, åker som öldomare i Europa när det inte är Corona, och bloggar så mycket jag hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Vi har upptäckt en annonsblockerare

Vi ser att du har en annonsblockerare installerad. Var snäll att avaktivera den på vår sida

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu