Prince of Darkness Black IPA

by | sep 11, 2012 | 2 comments

Jamtlands Ananas IPA

Det har på ölbloggarna i Sverige den senaste veckan varit mycket skriverier om denna öl. Vi var några som var på Systembolagets nyhetsprovning och fick prova bland annat denna innan dess att de släpptes i butikerna, och de flesta av oss tyckte att det var en trevlig öl. När den sedan släpptes ifrågasattes vad det var vi provat eftersom många inte kunde hitta de smaker och dofter vi hittade på provningen i de flaskor som fanns på hyllorna på Systembolaget. Detta gjorde att jag såklart var tvungen att köpa en för att kontrollera jag också.

I den provning jag gjorde då på Systembolaget beskrev jag den på detta vis : ”Färgen är så gott som svart med massor av citrus, grape, gräsiga toner och en bränd maltighet. Smaken är stor med massor av grape, bränd malt och med en lång hård slutbeska. Snygg !”

Flaskan jag provade ikväll : Färgen är mycket svart med ett skum som är fint och småbubbligt med ett mörkt chokladfärgat skum. Doften är dominerad av sälta, lite lakrits, pannståndet kaffe och brända toner. Smaken är lite platt med drag av kaffe, choklad och brända malttoner som ligger kvar ett bra tag i bakre munhålan. Alkoholen är mycket bra kamouflerad och den är lättdrucken.

Det finns alltså inte tillstymmelse av de citrus och grapetoner som var så trevliga i provningsversionen, och som är så typiska för en Black IPA. Smaken av en citrusaktig humlebomb med brända maltiga toner som klingar ut länge i munnen är också som bortblåsta. Den känns gammal och trött i jämförelse med den som provades tidigare, alternativt är den helt felhumlad eller är det gammal trött humle som de använt sig av. Så synd, för den var riktigt riktigt trevlig men den här är bara trött och tråkig.

Inte en Black IPA utan snarare en kraftig stout. Synd att man inte tog batchnummer när vi provade på Systembolaget, det ska jag försöka göra i fortsättningen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

2 Comments

 1. Björn

  Det skulle vara intressant att veta batchnummer på det du provar här också.

  Reply
  • Jonas H

   Självklart ! Man ska inte skriva inlägg när det är för sent på dagen:-)
   Ska hem och letai soporna och hoppas att frun inte slängt den 🙂

   Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu