Prag i mitt hjärta – del 1

av | okt 29, 2021 | 0 Kommentarer

abbaye-annons-2022

För ett antal år sedan gjorde jag en underbar resa till Prag. Det var ingen festival, inget domarjobb, inget med någon familjemedlem utan bara själv. Träffade på lite gamla och nya kompisar på flyget, vilket var otroligt kul, men annars rådde jag mig själv. Jag har omarbetat de inlägg jag gjorde om den resan och lägger ut dem på nytt nu under vår Tjeckiskavecka eftersom vi har blivit många fler som följer Pilsner.nu sedan dess

/Jonas H

Jag älskar denna stad sedan länge med sin underbara kultur och dess mat och dryck. Med underbar dryck menar jag inte Slivovice och försöker bestämma mig om jag även menar Becherovka, men just nu lutar det mot att det också är ett no no 😉
 
Jag bodde i Prag 2, som är en del av staden som ligger öster om centrum, och hade redan från början bestämt mig för att utforska det lokala utbudet där i första hand. Beslutet kändes inte som mindre fel när jag upptäckte att Prague Beer Museum öppnat en ny enhet på cirka 3 minuters gångavstånd från där jag bodde. Att jag sedan upptäckte att det fanns två andra bra ölställen på vägen dit också gjorde inte mitt beslut sämre. Sen var jag självklart i andra områden av staden också, det kan man ju inte låta bli när man är där.
 
Jag är mycket förtjust i den Tjeckiska robusta maten och till den att få dricka deras traditionella öl, som är en helt annan smakupplevelse på plats än den oftast är här hemma i Sverige. Anledningen till det kan många då tycka är objektivt med avseende på miljön som jag redan hyllat. Jo, men det är inte hela sanningen. Deras sätt att tappa upp fatöl skiljer sig mycket från det sättet vi gör det på här i Sverige och många andra länder. I Sverige använder vi ofta ett system som från början är italienskt/amerikanskt som bygger på att ölen ska vara 2-3 grader och serveras utan skum i glasen. Urtypen av en stor-stark med andra ord. Det finns ju en uppsjö olika system man kan använda för att hälla tappa upp öl : självrunnet, handpumpat, blandgas med mera, samt olika former av tapphuvud : Metallbaserade, plast med plunge i, cream-pour etc etc. I Tjeckien använder man oftast lite grövre tapphuvud vilket tillsammans med deras sätt att tappa ölen med stor skumkrona gör att kolsyran slås ut ut ölen vid upphällningen, och ger den en helt annan smak. Det vi ofta tror är beska i stor-stark här hemma är i själva verket kolsyra som bryts ut på tungan i munnen, och ger en känsla av humlebeska. Skräcken av denna avart är vissa finska storproducenters öl på marknaden som snart fantamme enbart innehåller kolsyra och ingen humle alls. Kan nämnas att jag en gång i tiden satte Falcon Export på en Guinness-kran med blandgasmatning och en Guinness på vanlig metallkran med kolsyrematning.  Aldrig har en så krämig, bottenkrypande Falcon Export tappats upp i detta rike och aldrig en så platt tråkig tillintesägande Guinness …….
 
Jag säger inte att det är så här överallt i Sverige nu för tiden. Vi har ställen som är bland de bästa i Världen på att hantera och servera öl från olika sorters fat, och det finns ställen som serverar Tjeckisk öl som är minst lika bra som i Tjeckien, men långt ifrån alla ställen i Sverige dessvärre.
 
 
Det första bryggeribesöket i Prag på denna resan blev på Bryggeripuben Pivovarský dům som låg 5 minuters promenad från mitt boende. Det är en lagom lång promenad att ta innan man sätter sig ner för att äta en stadig lunch med lite öl till. Lokalerna är inte så stora, men gemytliga, och de har förutom bryggverket i lokalen även jäsrummet där. Till höger på bilden bakom fönstren är de öppna kärlen.
 
Jag började med att ta in en mörk öl och lite mat i form av bröd-dumplings med surkål och kött. Känner efter någon minut med mat och öl att  hela kroppen slappnar av och hur bra jag mår av att sitta här och bara vara !
 
Efter mat och öl kom servitrisen in med den samplebricka jag beställde samtidigt med maten och bad att få efteråt. Jag blev positivt överraskad av formen på den och jag tycker den var trevlig och smidig speciellt om man hade varit två eller fler på den. Nu var jag ju tvungen att dricka allt själv, stackars mig, men det gick bra det också 😉
 
De åtta olika sorterna de hade då jag var där var :
 
Ljus lageröl – Massor av smörkola och malt i doften och en hård intensiv beska i munnen som snabbt dör ut.
Mörk lageröl – Mörkt rödbrun med massor av mörkt bröd och smörkola i doften. Maltig lätt humlighet och massor av smörkola. Bra matöl
Veteöl – Ofiltrerard med en extremt liten doft förutom lite skumbanan. Enkel och tunn men trevlig i sin enkelhet.
Kaffeöl – Doftar som söt espresso eller som som kaffegodistabletter. Likadan i smaken dock mindre söt än vad jag trodde. Kul
Bananöl – Doftar sliskig bananlikör med veteinslag. Smakar dessvärre likadant……… fast med en hel del humle i
Körsbärsöl – Smörkola i doften med lätta körsbärsinslag. Smakar mycket som en vattenskadad Belgisk kriek.
Nässelöl – Massor av herbala toner i doften och den har en bra beska med hårt nässelbett i slutet. Annorlunda minst sagt
Limeöl – Doftar Ajax citron. Smakar som det doftar också…..badrumsrent alltså. Fy i …..
 
 
Trevligt ställe men ölen gav en hel del övrigt att önska. Skulle gärna gå dig igen och se om de har kommit vidare i utvecklingen av sina öl  eftersom maten var bra och viljan stor att experimentera med öl.
 
 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri i Uppsala. Jag har tidigare suttit i Stallhagens styrelse ett antal år men numera dricker jag mest öl, åker som öldomare i Europa när det inte är Corona, och bloggar så mycket jag hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Vi har upptäckt en annonsblockerare

Vi ser att du har en annonsblockerare installerad. Var snäll att avaktivera den på vår sida

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu