Torr porter och stout – en stil sedan 1700-talet
Porter eller stout är ett väldigt mörkt överjäst öl och färgen kan ibland uppfattas som svart. Den mörka färgen kommer från den hårt rostade malten, vilket också ger ölet en rostad smak som påminner om pumpernickel, kaffe och mörk choklad. Torr porter och stout har ingen sötma och beskan är måttlig till tydlig.
Det sägs att porter utvecklades i London i början av 1700-talet och var världens första öl som tillverkades i industriell skala. Från början blandade man ungt och gammalt öl för att få fram önskad smak. Senare övergick man till att brygga ett mörkt öl. Stout, som först kallades stout porter (alltså stark porter) utvecklades i Dublin på 1770-talet av Arthur Guinness. Dublins typ av vatten, med mer salter, ledde till en torr variant av öl – ofta med mer rostade aromer och en bittrare beska än porter från London.
Om det står porter eller stout på flasketiketten är inte lagstadgat utan det är bryggeriet självt som väljer. Idag är det också svårt att särskilja stilarna åt. Ordet porter tros komma från de utkörare, eller bärare (porter), av öl som arbetade i 1700-talets London. De brukade skrika ”Porter” när de närmade sig pubarna med sin last.
<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>
Mauro:
Sierra Nevada, Porter, 82147, 5,6 %.
Välsmakande porter där smaken sitter helt rätt. Inte för stark och riktigt snygg balans mellan kaffe och muscavadosocker. Ibland kan jag höra folk som klagar på stilen porter men det förstår jag inte. Det är inte världens roligaste stil men en välgjord porter är helt underbart till mat men också som en sällskapsöl. Testa att ha en portermiddag där du bara dricker porter!
Jonas F:
Carlsberg, Carnegie Porter, 1497, 5,5%.
Jag vet… Men det här är en klassiker som förutom att ha varit inkörsporten till porter för mig och många andra också fungerar fantastiskt bra i matlagningen. Nu för tiden är sortimentet bredare men att den här finns kvar tycker jag säger en del om hur klassisk den blivit.
Jonas H :
Founders Breakfast Stout Nr 11399 8,3 %
Jag gillar denna sedan första gången jag smakade den för många år sedan. Tycker den är en bra amerikansk modern tolkning av stilen och den är utmärkt att lagra ett antal år om man vill. Den blir bara ändå rundare och godare av det
Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.
Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare.
Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu
0 Comments