Öl Knöl

by | mar 6, 2010 | 10 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

039Många av er kanske vet vad tjäl knöl eller tjäl knul är. Jag bestämde mig för att göra på samma sätt med med en bit fransyska, och sedan lägga den i öl. Inte vilken öl som helst utan valde med stor omsorg ut en, och det blev Brooklyn Black Chocolate Stout. Jag la in fransyskan helt okryddad i en form och tillagade den på 75 grader tills kött-temperaturen blev 67 grader. Köttet är då lätt rosa, och det tog ca 10 timmar. La den direkt i en påse och hällde på en flaska öl och 2 st mosade vitlöksklyftor. Jag funderade länge på hur vida jag skulle tillsätta salt oxå, men hoppades att det inte skulle behövas och struntade därför i det.

Efter 6 timmar i lagen i kylskåpet tog jag fram den och smakade. Den var mycket god till min stora glädje. Tyckte dock att det var lite för dåligt med salt och saltade lite på en provbit, och då…… Djäklar vad smaken exploderade. Helt plötsligt bubblade det upp alkoholsötma, brända malt-toner, humle, bitter chokladsmak och lite vitlök. Min mor som är på besök var lätt skeptisk till dess att hon fick smaka, men sedan undrade hon var man kunde köpa ölen eftersom hon skulle göra detta oxå.

Så ut och köp kött nu och börja förbered söndagsmiddagen tills i morgon, själv ska jag göra potatisgratäng som tillbehör till köttet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

10 Comments

 1. Kristjan Aunver

  hej & fint experiment! forskning har visat att det är innertemp som regerar, så man behöver inte vänta 10 timmar…men det kanske är roligare att slöa? hursomhelst så tror jag på resultatet…och valet av marinad! congrats!

  Reply
 2. Pilsner.nu

  Hej du.
  Jag vet att det är innetemp som regerar, men hur gör man annars för att inte få en stekyta på knölen ?
  Får man stekytan drar den väl i sig mindre av marinaden efteråt eller ?
  Mottar gärna tips eftersom nästa expriment skall vara med en kombinerad öl och saltlake, tänkte jag.

  Reply
 3. dempa

  Känner som Johan, att ”risken” att få en rätt så torr köttbit förhindras genom att steka den på lägre temp en längre tid?

  Salt, kan man inte tillsätta kinesisk soja då? Det är ju både i vätskeform och väldigt salt.

  Låter väldigt trevligt, känns dock lite waste att offra en hel flarra? 🙂

  Beskan tar inte över?

  Reply
  • Jonas H

   Beskan tog över när jag la den i marinaden igen, för att ligga där en natt till. 6 timmar var lagom, inte mer.

   /Jonas H

   Reply
 4. Kristjan Aunver

  Man kan använda en stekpåse. Kolla in projektet ”Saken är biff” från Grythyttan – ett av de FÅ vetenskapliga försöken som behandlar STEKA KÖTT. Lagar förresten din variant idag (med en bit bog som inte behöver bindas) – skall bli spännande att smaka. Glad Påsk från leg.dietist & adjunkt i kostvetenskap (livsmedelsvetenskap & matlagningskunskap), K Ankhljufer!

  Reply
 5. Jon F

  Måste testa detta, kanske till sambons födelsedag. Frågan är om man kan få tag på något vettigt öl på Vinmonopolet i Hammerfest…

  Reply
 6. andreas

  Istället för stekpåse och dyl kan det vara värt att testa marinadspruta, kanske inte nödvändigtvis när man gör tjälis dårå – men annars när man vill smaksätta sitt kött grundligt.

  Gör en saltlösning som du smaksätter med given smaksättare, öl, whiskey, vin, örter eller whatever – och sen skjuter du in smakerna direkt i köttet. Stek på låg värme till lagom kärntemp. Helt outstanding resultat.

  Reply
 7. Jonas H

  Har gjort den igen och då hade jag en halv deciliter soja i lagen och då blev det kalas, annars behövs det en del salt.

  Reply
 8. JaW

  tjälknöl, utan mellanslag mitt i ordet.

  Reply
  • Jonas H

   Håller med dig, men det förekommer både med och utan mellanslag samt med bindestreck. Alla anser att det är det rätta sättet att skriva det…….

   Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu