Sverige väljer alkoholfri öl och sockerfri läsk

by | mar 23, 2023 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA

Föreningen Sveriges Bryggerier skickade nyligen ut ett pressmeddelande med branschens preliminära försäljningssiffror från 2022. I statistiken så syns två tydliga trender i vad vi köper och dricker: sockerfri läsk och alkoholfri öl.

Analys från Sveriges Bryggerier

Efter flera tuffa pandemiår har försäljningen av bryggeriprodukter börjat återhämta sig. Bryggeriernas totala försäljning ökade med 7% jämfört med 2021. Bakom ökningen ligger bland annat att samhället har öppnat upp och folk kan gå på krogen igen. Samtidigt slår ökade kostnader och höjda energipriser hårt mot bryggerinäringen vars marginaler krymper rejält. 

Siffror pekar på en ökning av sockerfri läsk på 16%.

– Sockerfri läsk har faktiskt varit en starkt växande trend sedan flera år tillbaka och nu är över hälften av all läsk som säljs sockerfri (51 %). Branschen har jobbat stenhårt med att ta fram sockerfria varianter och det är glädjande att se att vi går åt rätt håll. Att minska sockret i vår konsumtion är en viktig folkhälsofråga, säger Anna-Karin Fondberg, VD för Sveriges Bryggerier.

-Under 2022 var ökningen + 6 % och det ser ut att fortsätta. Den alkoholfria öl som finns på marknaden idag har verkligen gjort succé. Människor vill kunna få den goda ölsmaken men inte alltid alkohol vilket också är ett positivt tecken ur ett folkhälsoperspektiv. Vi inom branschen vurmar ju för öl som en god måltidsdryck och som du kan njuta av i alla situationer. Jag är helt övertygad om att det är en dryckeskategori som kommer att fortsätta växa, säger Anna-Karin.

Den andra siffran som sticker ut rör alkoholfri öl som har klättrat stadigt sedan 2015 för att år 2018 klättra förbi lättölsförsäljningen.

Branschorganisation för Sveriges Bryggerier

Sveriges Bryggerier är Svenska Bryggareföreningen och har representerat delar av den svenska bryggerinäringen sedan 1885. Sveriges Bryggerier är medlem i EU-ländernas bryggeriorganisation The Brewers of Europe och i läskedrycksorganisationen UNESDA. Sveriges Bryggerier har idag 30 medlemmar som tillsammans representerar ca 92 procent av den svenska öl-, cider-, vatten och läskmarknaden.

Utöver Sveriges Bryggerier så finns även branschorganisationen Sveriges oberoende bryggerier. 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu