Nytt glas från Sahm via Barshopen.com

by | apr 11, 2018 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Jag har fått ett glas från Barshopen.com att prova närmare bestämt ett glas som heter Sensorik och kommer ursprungligen från Sahm. Sahm är ett av de stora tyska glasföretagen som under många år försett massor med restauranger och pubar med högkvalitativa glas. Barshopen.com har ett riktigt bra sortiment av glas och tillbehör för så gott som alla tillfällen man kan tänka sig.

Om någon undrar om vi fått betalt för detta inlägg har vi inte det. Vi har däremot förhandlat fram en rabatt för er som följer oss så att ni fram till den 30 April får 10 % på allt i butiken Barshopen.com om ni anger koden pilsner.nu vid utcheckning.

Provningen har gått till genom att jag har parallellprovat fyra olika öltyper i vardera tre olika glas. Ett typiskt glas för öltypen, mitt normala provningsglas och till sist Sensorik. Jag har även försökt hälla upp så att luftspannet ovanför skummet blir så lika som möjligt för att ha samma avstånd till produkten när jag doftar och smakar på den.

 

glas sensorik

Sensorik Sahm Barshopen.com ölglas

Tre olika glas Amerikans Ale

Amerikansk ale

I det Vanliga glaset (VG): är doften liten och den smakar rätt platt och trist
Mitt normala glas (MG): Dofterna är mycket störra av malt och grape liksom smaken som tar ett rejält grapeskutt
Sensorikglaset (SG): Samma nivå på grape och malt men det framträder klara citroninslag i doften men framför allt i smaken

Poäng :  VG – 1   MG – 2  SG – 3

Första ronden till Sensorik alltså

Tre olika glas tysk Veteöl

Sydtysk veteöl

I det traditionella veteölsglaset: Doften är småtrist och smaken rätt platt. Mycket inslag av banan men inte så mycket annat
MG: Dofter och smaker blommar ut mer. Doften mer aromatisk av banan och smaken får en godare banansmak
SG: Dofter och smaker blommar ut mer. Doften mer aromatisk av banan och smaken får en godare banansmak

Poäng :  VG – 1   MG – 2,5  SG – 2,5

Andra ronden delad mellan mitt glas och Sensorik

Tre olika glas Belgisk Ale

Belgisk Trappistöl

Deras eget glas är relativt platt och trist lätt trött doft och smaken är helt ok
MG: En stor härlig doft av mörkt socker, brun kavring och lite katrinplommon tillförs
SG: Samma som mitt men med en rundare doft och ett annat flow i ölen när man dricker ur det

Poäng: VG – 1  MG – 2  SG – 3

Ytterligare en rond till Sensorik alltså

Tre olika glas Brittisk Porter

Brittisk Porter

I Pintglaset är doften rätt liten och ganska platt och tråkig men bra smak
MG: Dofterna lyfte och gav en snygg doft av bränd malt och en liten sötma som även återfanns i smaken
SG : Som mitt men med mer elegans och rundare dofter och smaker.

Poäng :  VG – 1  MG – 2  SG – 3

Fjärde ronden till Sensorik

Varför skriver jag rundare. Jo flowet över glaskanten är utan att passera en skarp kant så det bryts ut mindre kolsyra när det går in i munnen samt att det blir ingen virvel vid nederkanten i glaset varken vid upphällningen eller när man dricker.
Ska man då inte slå ut en del av kolsyran då? Jo, men när man häller upp ölen kan man göra det på ett mycket mer kontrollerat sätt, med avseende på kolsyreutbrytningen, och när man dricker kommer den inte och attackerar dig i munnen. Därav en rundare smak i de glasen.

Sensorik Sahm Barshopen.com ölglas

Sensorik Sahm Barshopen.com ölglas

Är det så att jag efter 15 år med mina gamla referensglas ska byta ? Jag blir betänksam och känner att jag måste prata med någon om detta. Försöker med min hustru som kommer hem efter 11 timmar på jobbet, och det var väl inte kanske vad hon hade förväntat sig men höll med mig i att: ”är de bättre ska du självklart byta”.
Det hjälpte mig ju inte att bli klokare i min glasseparationsångest. Insåg dock snabbt att det troligtvis inte är någon som vill bli uppringd av mig för att svamla om att jag har ångest över att hittat ett nytt bättre glas för mig att dricka öl ur.
Sedan satte jag mig ner med lite slattar och funderade på det att vi förändrar ju vår tillvaro hela tiden med nya gränser och nya modeller av mobiler, tv, porslin och sambo. Varför ska jag då vara så rädd för att säga att förutom mina ISO-glas som jag har för vin-,sprit- och viss ölprovning kunna skaffa mig en ny referens för det vanliga drickandet.
Det är ett grymt glas och som ni förstår har det orsakat massor av problem för mig, jag har dock beslutat mig för att byta till det som mitt nya referensglas i hemmet…..tror jag….jo det ska jag.

Sahm har här verkligen lyckats få fram ett ypperligt glas i Sensorik för att dricka öl i,  och det är snyggt tycker i alla fall jag. Det kan nämnas att det fungerar alldeles utmärkt att dricka Gin & Tonic ur det också, så det är en riktigt win-win.

Passa på nu att skaffa dem hos Barshopen.com   10 % rabatt med koden pilsner.nu fram till och med 30 April

/Jonas H

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu