Nämen titta, ett bryggverk!

by | jul 23, 2015 | 3 comments

Det har börjat dyka upp billiga(re) bryggverk.  Eftersom jag har närmast till Bryggbolaget som säljer Brewfermprodukter slog jag till på en Beer Brew 25.

2015-07-22 12.41.31

Bryggverk, kylspiral och pump.

2015-07-22 12.41.37

Beer Brew 25 är i rostfritt och har steglöst ställbar effekt mellan 0 och 2500 W, vilket kan vara bra om man råkar bo i ett hushåll med 10A-säkringar (max 2300 W). Effektratten är graderad 0-100% men det kan vara klokt att mäta effekten vid 25%, 50% och 75% så man vet hur bra den stämmer. Det andra reglaget är en termostat så man kan hålla koll på temperaturen i kärlet. Raster får man således hålla koll på själv, men är man som jag och gillar att göra saker själv är det ju inget problem.

2015-07-22 12.44.59

2015-07-22 12.45.13

Jag lärde mig ganska snabbt att det är dumt att reglera temperaturen med termostaten, den slår flera grader kring temperaturen man vill ha, men om man istället minskar effekten till cirka 30% så tillför man lika mycket värme som verket förlorar och temperaturen är då stabil. Man ställer då med fördel termostaten lite för högt och finjusterar med effekten istället. Temperaturreglage och effektreglage sitter på varsin sida om verket och om man, som jag har lite trångt kan det vara svårt att se vad man ställt in för värden.
2015-07-22 14.03.39

Kärlet på 34 liter rymmer en maltpipa på 21 liter. Bryggverket är tänkt att som mest producera 25 liter färdig vört. Vörten cirkuleras antingen manuellt genom att man öppnar kärlets kran och skopar avrunnen vört över inneållet i maltpipan, eller ”automatiskt” genom att man kopplar in den medföljande pumpen (slang ingår). Efter att ha läst och hört om diverse panikartade bryggningar med mer automatiska verk som satt igen sina pumpar under pågående bryggning känns det ganska bra att ha manuell hantering som grundval i verket, och skulle man få problem med pumpen så är det ju enkelt att falla tillbaka på den manuella varianten. Jag insåg under bryggningen att jag kommer behöva komplettera pumpslangen med en spridare för att jämna ut flödet över malten och för att förhindra genomslag.
2015-07-22 12.46.33

 

2015-07-22 14.20.43

Död volym i verket är cirka 4 liter, dvs den volym vört som ligger under tappkranen. Tanken är att man i denna volym fångar upp det som ”sjunker till bottnen” under koket. Av recepten att döma bör man räkna på att förlora upp till 4 liter under koket, vilket innebär att maxvolymen 34 liter skulle kunna räcka till 26 liter, men då är risken att man kokar över (det går bra att göra även vid mindre volym, tackar som frågar…)

 

När mäskningen är klar lyfter man upp maltpipan och placerar den på en metallring som medföljer. Man antas i detta läge ha lakvatten vid rätt temperatur att laka ur maltpipan med, och det kan vara klokt att i sina recept notera hur mycket lakvatten man räknar med att behöva för att fylla kärlet till rätt nivå, eftersom man inte har någon enkel möjlighet att mäta nivån i kärlet medan maltpipan sitter på plats. Under lakningen kan man också dra på högre effekt för att få upp vörten i kok så snabbt som möjligt.

Verket har litergradering både på insida och utsida. När malten ska lakas ur och maltpipan står på bryggverket ser man inte alls hur många liter vört man är uppe i och det är bra att notera under första bryggningarna hur mycket vätska som brukar vara kvar i maltpipan. Jag höftade och lakade ur det sista i ett kärl vid sidan av vilket fungerade bra.

2015-07-22 12.44.42

Ringen är nog en av de svagare delarna i verket, godset är tunt och maggropskänslan är att det här kommer att vara en eftertraktad reservdel…
Eftersom vörten så småningom ska tappas av genom kranen i kärlets nederkant kan det vara klokt att använda humlepåse eller humlespindel under koket för att slippa besvär med humle och druv som sätter igen utflödet. Vörten kyles enkelt med den medföljande kylaren, gardenakopplingar är på plats vid leverans.

Bryggbolaget har färdiga helmaltssatser anpassade för Brewferms olika kokverk och går utmärkt att använda även i Beer Brew 25. Malten ska malas, och recepten anger vilken mängd vätska som behövs för mäskning och lakning, samt rasterna som ska användas. Humlen ligger förpackad i påsar, vilket gör bryggningen angenämnt enkel. Recepten är därför behändiga som bas för utveckling av egna recept på bryggverket.

2015-07-22 12.52.44

2015-07-22 12.52.59

2015-07-22 14.03.30

Receptet som följer med helmaltssatsen anger initial vattenmängd, raster och tider samt vilken mängd vört man ska ha innan kok. Enkelt och intuitivt.

2015-07-22 14.23.49

Verket är i rostfritt, godset är dock en aning klent, men tillräckligt. Ringen man placerar maltpipan på känns dock lite väl tunn och det står i anvisningarna att man ska vara försiktig när man placerar maltpipan på ringen.

2015-07-22 12.44.53

Jag har en känsla av att den där ringen kommer att bli en vanlig ersättningsdel för bryggare som använder bryggverket, och personligen kommer jag försöka hitta någon som kan tillverka en lite stadigare version.

Omdöme innan bryggning: verket känns komplett, lättanvänt och relativt prisvärt. Kvaliteten är vad man kan förvänta sig och man får vara lite försiktig med delarna om man inte drar sig för en och annan buckla. Gillar man att brygga ”själv” kan avsaknaden av styrprogram kännas positiv, annars ska man sikta på ett av de mer automatiska verken.

2015-07-22 14.20.34

Verket under mäskning. Vid sidan av verket står en induktionsplatta som jag värmer vatten på för att minimera väntetider när vatten ska tillsättas (och värmas upp).

 

2015-07-22 17.45.16

Verket under kok, påsen innehåller humle. Det gick bra att få upp vörten i rullande kok.

 

Slutomdömet av verket blir att det känns som ett bra och pålitligt verk, det är lätt att komplettera det med pump, och det är lätt att förstå sig på det. Börjar man med Brewferms helmaltssatser så får man också bra känsla för hur mycket vatten man ska starta sina bryggningar med och kan börja ta fram egna recept.

Verket kunde vara gedignare, men känns ändå som bra valuta för pengarna och med få saker som kan gå sönder. Att plåten i verket är tunn gör inte så mycket, men den ring som ska bära maltpipan kunde gott varit lite gedignare.

I mitt verk stämde visad temperatur väldigt bra med uppmätt temperatur med separat termometer, skillnaden är att verket mäter i bottnen medan jag mätte högst upp i verket. Den steglösa effektregulatorn fungerar bra. Med 2500 W tillgängligt så tar steget från 41 grader till 66 under mäskningen knappt 13 minuter.

Vissa konstruktionsmissar finns, exempelvis svårigheten att se hur mycket vört man har i kärlet medan man lakar ur malten och det finns detaljer som är svåra att göra rent, t.ex. bottenplattan som har en smal spalt där vört kan rinna ner och som är svår att rengöra.

Jag rekommenderar verkligen att köpa verket med kylare och pump från början, för att stå och ösa vört under 90 minuter är inget kul jobb. Kit med kylare och pump kostar 7500:- på Bryggbolaget, utan kostar den 6800:-.

Alternativ till verket idag är Brewster för runt 6500:-, Bryggverk BK 35 för 5000:- samt Grainfather för 8600:-.
BK35 känns dock som den argaste konkurrenten, levereras med pump och kylare men har bara fasta lägen för värmeelementen.

Kontentan? Jag är nöjd! Det här verket är ett bra budgetbryggverk för den som är rädd om pengarna och kan leva utan helautomatik. Det har litet fotavtryck och är lätt att hantera och lätt att lära sig.

 

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas F

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse vi hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast jag är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än jag orkar prova, så intresset lär bestå

Kommentarer

3 Comments

  1. Klas Adsell

    Vad kostar en anläggning i dag

    Reply
    • Klas Adsell

      Vad innebär det

      Reply
    • Jonas F

      Om man är villig att hålla sig till något riktigt basic, dvs elgryta och manuella handgrepp hela vägen så kan man komma undan med några tusenlappar.
      För bryggverk med möjlighet att sköta allt i samma kärl så verkar ingångspriset ligga runt 5-6 tusen just nu, då får man ett bryggverk på 20-35 liter med rätt mycket manuellt rattande. Lägger man på pengar därifrån och upp till runt 15-tusen så har man ett mer automatiskt bryggverk som också håller koll på temperaturrasterna.
      Saker att kolla innan man investerar är hur mycket ström verket käkar och att man har eluttag som pallar det. För de flesta verken så är 16A minimum om man vill vara säker på att propparna ska hålla.

      Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Vi har upptäckt en annonsblockerare

Vi ser att du har en annonsblockerare installerad. Var snäll att avaktivera den på vår sida

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu