MÖRK LAGER Schwarzbier

av | jan 9, 2021 | 0 Kommentarer

Schwarzbier

Schwarzbier kallas ibland för svart pilsner

Schwarzbier är en mörk lagerstil med en lång och väldokumenterad historia. Fynd från sydöstra Tyskland daterade till 800 f.Kr räknas som de första bevisen för att ett schwarzbierliknande öl bryggdes redan då. I Braunschweig finns det dokument från år 1390 som räknas som de första där schwarzbier nämns.

Under den tid Tyskland var delat var ölstilen inte särskilt framträdande i den västra delen utan återkom till den breda massan först vid Tysklands enande under början på 1990-talet.

Ölet är nästan svart till färgen men har samma karaktär som en maltig lageröl och har ibland kallats en svart pilsner. Den svarta färgen uppnås genom tillsats av hårt rostad malt vilket ger ölet en arom av choklad och kaffe. Stilen ska vara helt torr (ingen sötma) och med måttlig beska.


<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Mauro: 
Helsinge Schwarzbier, 31466, 4,8 %.
En solklart favorit hos mig. Välbalanserad mellan rostade toner och sötma. En favorit på julbordet och ett självklart val till höstens murriga maträtter.

Jonas F: 
Upp Brewing, Düster, 1624, 5,5%.
Ersatte Störtebeker Schwarzbier som favorit. Rostade toner och drag av knäckebröd, sånt gillar jag.

Jonas H :
Zumen Schwarz  5,0 %
Dessvärre slut just nu men den här är så fantastiskt bra gjord att man inte kan lovprisa den nog. En fantastiskt balanserad och bra produkt som när man dricker den bara vill ha mer av den. Orden räcker inte till <3 
När den nu är slut för tillfället så är det Duster från UppBrewing som gäller alla dagar i veckan, också en lysande produkt ! 

 

 

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

SYRLIG ÖL Gueuze

SYRLIG ÖL Gueuze

Gueuze Gueuze är blandning av ung och lagrad lambic Gueuze (eller geuze) är en blandning av lagrad och ung lambic. Lambic är en spontanjäst öl som...

SYRLIG ÖL Faro

SYRLIG ÖL Faro

Faro Faro har tillsats av socker Faro är en mycket ovanlig ölstil. I Bryssel och i närliggande Pajottenland kan man fortfarande hitta den på...

Pilsner.nu