isgrotta

MÖRK LAGER Isbock

by | jan 10, 2021 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat
Isbock

Isbock kom till av misstag enligt legenden

Eisbock, eller isbock, framställs genom att man frysdestillerar en redan befintlig öl, ofta en traditionell bock eller dubbelbock. I och med att alkohol fryser vid en lägre temperatur än vatten kan man separera issörjan från det nu mer koncentrerade ölet. Detta görs mot slutet av jäsningsprocessen eller i mognadslagringen.

En isbock är ofta mycket fyllig och ”värmande”. Alkoholen är tydlig och bidrar även med sötma. Precis som en dubbelbock är isbocken maltig med tydliga aromer av vörtbröd, torkad frukt, sirap och chokladkaramell.

Enligt legenden kom den första isbocken till av ett misstag runt 1890. På bryggeriet Reichelbräu i Kulmbach i tyska Bayern fick en bryggarlärling som sista arbetsuppgift för dagen att rulla ut faten med färdigjäst bocköl. Faten skulle från bryggeriet över till lagringsförrådet på andra sidan gården.

Efter en lång, hård arbetsdag ansåg han att det inte kunde skada om faten stod kvar ute på gårdsplanen till morgonen. På natten kom en köldknäpp och när bryggarna anlände följande morgon hade faten spruckit och ölet, sånär som på en kladdig, mörk sörja i mitten av fatet, hade frusit till is.
Som straff beordrades lärlingen att sleva i sig denna mörka och motbjudande sörja då man trodde att all bocköl var förstörd. Men så var inte fallet – lärlingen var generös nog att dela med sig av sin bestraffning till de andra bryggarna – och en ny ölstil var född.

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Mauro: 
G Schneider & Sohn, Aventinus, Weizen-Eisbock, 88095, 12 %.
Den enda som finns på Systembolaget och jag tycker att den är riktigt god. Längesen jag drack den men får testa på nytt. Härliga karamelltoner och en djup fruktighet. 

 

Jonas F: 
Kulmbacher Bruerei, Eisbock, 9,2%. Stor munkänsla, fyllig, karamell sherrytoner. 
Mauro högg ju den enda som finns på bolaget, så nu tänker jag slita mig och tipsa om en som ni ska prova om den kommer i tillfälliga sortimentet…

Jonas H :
Eisbock Alchimiste Microbrasserie   9,5 %
Som trea så blir det en öl från Canada som inte heller finns på bolaget men som jag gillade när jag drack den. Ska säga att detta inte är en stil som jag dricker mycket av utan mest när man trillar över någon. Har ingen aning vad jag fått tag på den men jag drack den hemma. Fyllig och balanserad för att vara en eisbock. Trillar ni över den så prova

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu