Två-Bockar

MÖRK LAGER Dubbelbock

by | jan 8, 2021 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat
Dubbelbock

Dubbelbock är en kraftigare version av bocköl

Dubbelbock, eller doppelbock på tyska, är en kraftigare version av den vanliga bockölen och kan ha alkoholhalt från 7 till över 10 %. Av tradition börjar det nybryggda ölet alltid säljas den 19 mars varje år. Detta för att hedra det skyddshelgon som vakade över Paulanermunkarna, som sägs vara de första som bryggde en tidig variant av lagerölet.

En dubbelbock har maltig och fyllig smak med viss sötma. Vanliga aromer är knäck, nygräddat knäckebröd, fruktlimpa och sirap. Färgen är ofta gulbrun till mörkt brun. Beskan är tydlig till påtaglig, men någon större humlearom i doft och smak brukar inte finnas.

I slutet av 1700-talet, på klostret Neudeck ob der Au i München, bryggde man ett ”flytande bröd” för att lättare klara av fasteperioden. Man ansåg det inte bara nyttigt och mättande utan även att vätskan renade kropp och själ – således gick det mesta av säden åt till ölbryggning snarare än mjöl och bröd.

Munkarna döpte ölet till ”salvator” som är latin för frälsare. Huruvida man syftade på Jesus frälsaren eller om ölet frälste munkarna från vedermödorna med fastan berättar inte historien. Idag döps många dubbelbockar till något som slutar på ”-ator” just för att hedra det första dubbelbocksölet.

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Mauro: 
Grebbestad Bryggeri, Lunator, 11090, 7,9 %.
En favorit som släpps varje år. Perfekt att dricka direkt men går också att lagra. Jag köper alltid ett gäng för att klara resten av året. Kanske inte finns att få tag på just nu men den släpps igen nästa år, så håll ut! Den höga alkoholhalten gör att den klarar av lagring och kan värma dig året om. Borde göras på helflaska tycker jag!

Jonas F: 
Ayinger Winter Bock, 11824, 6,7%.
Det här är verkligen en favorit, den har allt en dubbelbock ska ha och tål att stå på hyllan ett tag. Vi har många bra svenska dubbelbock, men den här är en gammal favorit som verkligen sticker ut.

Jonas H :
Samichlaus classic Eggenberger International Nr 11595 14%
En gammal favorit som är fantastisk tycker jag. Mår bra att stå på hyllan några år då den utvecklas till något fantastiskt. Massor av sirap, choklad, russin och torkad frukt. Hade en gång i tiden en 75 cl falska av denna som stod i många år innan den dracks, och det var en av de absolut bästa dubbelbock jag någonsin druckit

 

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu