MELLANMÖRK LAGER Märzen och wienerstil

av | jan 4, 2021 | 0 Kommentarer

Märzen och wienerstil

Märzen och wienerstil från Bayern respektive Wien

Märzen började troligtvis bryggas i Bayern redan under tidigt 1500-tal. På grund av risken för vildjäsning hade man problem att brygga under de varma sommarmånaderna. Det fanns till med en lag från 1553 som förbjöd att brygga mellan 24 april och 28 september.

Så för att ha öl bryggde man i mars (märz) mycket av ett extra starkt och välhumlat öl. Ölet lagrades i svala bergsgrottor under sommaren för att hålla fram till hösten. I slutet av september tömde man det som var kvar i faten under festliga former vilket är grunden till Oktoberfest. Ölet som bryggdes var, som all öl innan 1800-talet, mörkt och grumligt.

I mitten på 1800-talet kom två bryggare, Gabriel Sedlmayr och Anton Dreher, på hur man gjorde ljusare malt. Dreher bryggde en ölstil på sitt bryggeri i Wien som han kallade för wienerlager. Stilen förfinades sedan av Sedlmayr i München vilket gjorde att hans märzen blev ljusare och fick den gulbruna färg som är vanlig i dagens märzen.

Idag är det tack vare kylanläggningar inga problem att brygga öl året om. De två ölstilarna har med åren blivit väldigt lika varandra. En märzen är ofta något kraftigare än en wiener vad gäller maltighet, beska och alkoholhalt. Båda stilarna har aromer av rostad malt och kola.


<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Mauro: 
Jämtlands bryggeri, Bärnsten, 1307, 5 %.
En gammal klassiker. Ren och välgjord.

Jonas F: 
Stallhagen Delikat, 33146, 4,7%.
Här vill jag slå ett slag för våra närmsta grannar österut. Jag halkade in via deras historiska öl, och emellanåt experimenterar de lite, men Delikat fungerar när som.

Jonas H :
Stallhagen Delikat, 33146, 4,7%.
Ledsen men det blir samma som Jonas F. Har ju druckit denna i många år redan innan den kom till Systembolaget. Satt ju i Styrelsen på Stallhagen i fem års tid och stötte på dess föregångare då. En ypperligt bra öl till mat, med en perfekt alkoholhalt för att kunna släcka törsten med många flaskor 😉

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

SYRLIG ÖL Gueuze

SYRLIG ÖL Gueuze

Gueuze Gueuze är blandning av ung och lagrad lambic Gueuze (eller geuze) är en blandning av lagrad och ung lambic. Lambic är en spontanjäst öl som...

SYRLIG ÖL Faro

SYRLIG ÖL Faro

Faro Faro har tillsats av socker Faro är en mycket ovanlig ölstil. I Bryssel och i närliggande Pajottenland kan man fortfarande hitta den på...

Pilsner.nu