Skummande-öl

MELLANMÖRK LAGER Märzen och wienerstil

av | jan 4, 2021 | 0 Kommentarer

abbaye-annons-2022
Märzen och wienerstil

Märzen och wienerstil från Bayern respektive Wien

Märzen började troligtvis bryggas i Bayern redan under tidigt 1500-tal. På grund av risken för vildjäsning hade man problem att brygga under de varma sommarmånaderna. Det fanns till med en lag från 1553 som förbjöd att brygga mellan 24 april och 28 september.

Så för att ha öl bryggde man i mars (märz) mycket av ett extra starkt och välhumlat öl. Ölet lagrades i svala bergsgrottor under sommaren för att hålla fram till hösten. I slutet av september tömde man det som var kvar i faten under festliga former vilket är grunden till Oktoberfest. Ölet som bryggdes var, som all öl innan 1800-talet, mörkt och grumligt.

I mitten på 1800-talet kom två bryggare, Gabriel Sedlmayr och Anton Dreher, på hur man gjorde ljusare malt. Dreher bryggde en ölstil på sitt bryggeri i Wien som han kallade för wienerlager. Stilen förfinades sedan av Sedlmayr i München vilket gjorde att hans märzen blev ljusare och fick den gulbruna färg som är vanlig i dagens märzen.

Idag är det tack vare kylanläggningar inga problem att brygga öl året om. De två ölstilarna har med åren blivit väldigt lika varandra. En märzen är ofta något kraftigare än en wiener vad gäller maltighet, beska och alkoholhalt. Båda stilarna har aromer av rostad malt och kola.


<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Mauro: 
Jämtlands bryggeri, Bärnsten, 1307, 5 %.
En gammal klassiker. Ren och välgjord.

Jonas F: 
Stallhagen Delikat, 33146, 4,7%.
Här vill jag slå ett slag för våra närmsta grannar österut. Jag halkade in via deras historiska öl, och emellanåt experimenterar de lite, men Delikat fungerar när som.

Jonas H :
Stallhagen Delikat, 33146, 4,7%.
Ledsen men det blir samma som Jonas F. Har ju druckit denna i många år redan innan den kom till Systembolaget. Satt ju i Styrelsen på Stallhagen i fem års tid och stötte på dess föregångare då. En ypperligt bra öl till mat, med en perfekt alkoholhalt för att kunna släcka törsten med många flaskor 😉

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Vi har upptäckt en annonsblockerare

Vi ser att du har en annonsblockerare installerad. Var snäll att avaktivera den på vår sida

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu