Mariestads Dampfbier

av | jun 13, 2017 | Smått och Gott, Sverige | 0 Kommentarer

Mariestads Dampfbier

av | jun 13, 2017 | Smått och Gott, Sverige

En fantastisk vårkväll i april samlades jag och Jonas H  samt ett antal andra inbjudna, för att prova Mariestads nya Amerikanska Dampfbier och åka med på Smakresan som den här gången tog oss med ånglok från Stockholm till Länna utanför Uppsala. Vi serverades riktigt god mat på tåget anpassad för att passa ölen vi drack till.

 

Mariestads Den stora smakresan

Vi inledde med en tartar på oxe med syltade rovor, dragon och bovete perfekt avstämd mot Dampfbieren. Ölen var vackert bärnstensfärgad, hade ett syrligt anslag, var maltig och med en tydlig kolsyra. Smaken av kola fanns där, men utan att bli smörig. Lätt doft av kål, maltig karamell och nötter. I bryggningen har man använt humlesorterna Cascade och Summit.

 

Mariestads Continetal till fördrink
Menyn på tåget på Mariestads Den stora smakresan
Vi lämnar Stockholms Central med Mariestads Den stora smakresan

Vi fortsatte med Svart Inlandspilsner som releasades tidigare och till den serverades en helt underbar ölkokt fläsksida med mjukbakade grönsaker, ramslöksvelouté och krispig savoj. En fröjd för öga och gom och liksom den första rätten fint anpassad till ölen. Svart Inlandspilsner har vi skrivit om tidigare och jag kan bara tillägga att till husmanskost är den riktigt bra.

 

Mariestads Den stora smakresan
Mariestads Den stora smakresan Upphällning av öl på tåget
Mariestads Den stora smakresan

Som avslutning drack vi Mariestads Strong Ale serverad tillsammans med svenska ostar, havtorn, morot, mörk choklad, rybsolja och salt. Underbar kombination. Mariestads Strong Ale var en ny upplevelse för mig och gav definitivt mersmak. Söt, men med tydlig beska och en fin balans mot syran. Goda kolamaltiga toner och lite fruktighet.

 

Mariestads Den stora smakresan
Mariestads Den stora smakresan
Mariestads Den stora smakresan

Ett väl genomfört event som satte den rätta kontexten runt Mariestads Dampfbier.

Ölen går att beställa på Systembolaget art nummer 89215 länk finna här —> Mariestads Dampfbier

Pilsner.nu