LJUS LAGER Zwickel, keller– och landbier

av | jan 2, 2021 | 0 Kommentarer

Zwickel, keller– och landbier

Zwickel, keller- och landbier är ofiltrerade

Kellerbier och zwickel är snarlika versioner av ofiltrerat och opastöriserat öl. Ursprungligen från Franken i Tyskland och traditionellt med låg kolsyra. Jästfällningen som är kvar i ölet ger en fylligare smak än ett filtrerat och pastöriserat öl. Beskan är måttlig till tydlig.

Landbier är ingen definierad stil utan ett namn på traditionell ”vardagsöl”. Landbier kan ha en tydligare maltig och brödig smak än keller- och zwickelbier.

Namnet kellerbier kommer från ordet bierkeller (ölkällare). Ölet lagrades ofta i utgrävda källare i naturen under de varma sommarmånaderna och det var – och är fortfarande – vanligt att bryggeriet hade en ölträdgård ut i naturen (i närheten av källaren), där ölet serverades.

Kellerbier lagras traditionellt utan mottryck (ungespundet på tyska). Det gör att allt överskott av kolsyra försvinner och ölet får låg kolsyra och fyllig smak. Färgen är mörkare gul än till exempel internationell lager.

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Mauro: 
Närke Kulturbryggeri, Jante Lager, 35167, 5,2 %.
Härlig lager med snygga toner av jäst och källartoner. Välsmakande och elegant.

Jonas F: 
Störtebeker, Kellerbier 1402, 1010, 4,8%.
Får erkänna att förr i tiden, innan 2020 och COVID så köptes den en och annan av den här under mina Tysklandsresor. Den är god och lättdrucken. Den finns som beställningsvara på bolaget.

Jonas H :
Mahrs Ungespundet Kellerbier Nr 11639 5,2 %
Detta är en helt fantastiskt bra öl i sin klass. Även om man går utanför klassen så är det en produkt som gör mig glad varje gång jag har möjligheten att dricka den. Maltig och härlig med snygg enkel balanserad humlighet. Kan det bli bättre ?

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

SYRLIG ÖL Gueuze

SYRLIG ÖL Gueuze

Gueuze Gueuze är blandning av ung och lagrad lambic Gueuze (eller geuze) är en blandning av lagrad och ung lambic. Lambic är en spontanjäst öl som...

SYRLIG ÖL Faro

SYRLIG ÖL Faro

Faro Faro har tillsats av socker Faro är en mycket ovanlig ölstil. I Bryssel och i närliggande Pajottenland kan man fortfarande hitta den på...

Pilsner.nu