Ölglas

LJUS LAGER Starkare lager

av | dec 30, 2020 | 0 Kommentarer

abbaye-annons-2022

Starkare lager

Starkare lager är släkt med bocköl

I den här stilen hittar du lageröl som har en alkoholhalt över 6 %. Ölstilen är på långt håll besläktad med tysk bocköl, men har också mycket gemensamt med lager i internationell stil. Traditionen att brygga lager över 6 % har funnits länge på många platser i framförallt Europa och USA. För att få fram den höga alkoholhalten används ibland glukossirap då det är ett billigt och enkelt sätt att få fram socker till jästen. Smaken är maltig (inslag av ljust bröd), ofta med viss sötma och aromer av alkohol som ökar med styrkan på ölet.

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Mauro: 
Hofbräu, München Oktoberfest, 11298, 6,3 %.
Vet inte riktigt varför den här finns med i stilen starkare lager. Men i jämförelse med övriga öl i stilen så är den här ett självklart val. Smakrik och välbalanserad. Smakerna maskerar den lite högre alkoholhalten. Blommig och härlig smak av nybakt bröd.

Jonas F: 
Starobrno, Baron Trenck, 11455, 6%.
Svårt att välja i en jättekategori, men ser jag på vad jag brukar köpa så ligger den här bra till. Smakar lite mer än många andra i kategorin och har klassisk tjeckisk smak.

Jonas H :
Jag är ledsen. Kalla mig för snobb eller liknande men det är en självbevarelsedrift som gör att jag kan inte plocka någon av de som finns på Systembolaget. Det finns ingen i den här klassen som jag kan säga att jag kan rekommendera dessvärre. Jag kan ta en valfri som t ex Fisher som jag dricker i Frankrike ibland, men har inget positivt att säga mer än att den har swing-top som förslutning. Ska ni köpa alkoholstarkt köp en överjäst öl.

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Vi har upptäckt en annonsblockerare

Vi ser att du har en annonsblockerare installerad. Var snäll att avaktivera den på vår sida

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu