LJUS LAGER Pilsner – tysk stil

av | dec 29, 2020 | 0 Kommentarer

Pilsner – tysk stil

Pilsner – tysk stil lite torrare än tjeckisk pilsner

Pilsner kommer ursprungligen från staden Pilsen i Tjeckien där den bryggdes för första gången år 1842. I Tyskland började pilsner bryggas cirka 30 år senare. Den blev en stor succé till förmån för andra äldre traditionella ölstilar som altbier, kölsch och dortmunder. Många av de lokala bryggerierna kom så småningom att brygga sin egen pilsner.

Numera bryggs pilsner i tysk stil i hela världen och stilen karaktäriseras av en relativt hög beska och gräsiga och örtiga humlearomer. Smaken är torr och har tydlig maltigt inslag av ljust bröd och knäckebröd.

Pilsner i tysk stil är ofta lite torrare än pilsner i tjeckisk stil. Den är också ljusare gul och klarare i färgen än sin tjeckiska motsvarighet, som oftast är något mörkare. Skillnaden i färg beror på bland annat olika typer av vatten och malt.


<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Mauro:
O/O, Pivot Pils, 1108, 4,6 %.
Krispig pilsner med härlig smak av bröd och lätta fruktiga toner. Elegant och välsmakande

Jonas F: 
Bitburger Brauerei, Bitburger, 2461, 4,8%.
En klassiker som alla Rostocksbesökare känner igen. Passar bra till mat, som sommaröl eller bara som den är. Men bäst är den på plats.

Jonas H :
Stigbergets Pilsner  Nr 1244   4,8% 
En snygg balanserad och bra pilsner från Stigbergets Bryggeri. Tycker att den här fick lite för lite uppmärksamhet och den fungerar bra i alla lägen med sin maltighet som är balanserad med snygg balanserad beska.

 

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

SYRLIG ÖL Gueuze

SYRLIG ÖL Gueuze

Gueuze Gueuze är blandning av ung och lagrad lambic Gueuze (eller geuze) är en blandning av lagrad och ung lambic. Lambic är en spontanjäst öl som...

Pilsner.nu