Beersnacks

LJUS LAGER Pilsner – tjeckisk stil

by | dec 28, 2020 | 0 comments

Cuvee des trolls
Pilsner – tjeckisk stil

Pilsner – tjeckisk stil med anor från 1842

Pilsner kommer ursprungligen från staden Pilsen i Tjeckien där den bryggdes för första gången år 1842. Pilsner karaktäriseras av en relativt hög beska, jämfört med till exempel lager i internationell stil.

Pilsner i tjeckisk stil har ofta brödiga och fruktiga aromer och ibland med inslag av smörkola. Just smör- eller gräddkolearomen är ett resultat av jäsningsämnet diacetyl, som ger dessa aromer. Diacetyl förekommer naturligt i smör och grädde.

Den första pilsnern använde den berömda saazhumlen (från staden Žatec, Saaz på tyska), som kännetecknas av sin milda, blommiga och gräsiga karaktär. Saaz används numera oftast i slutet av vörtkoket. För att få ölet beskt används andra sorter, (bitterhumle), som läggs i tidigare.

Pilsner i tjeckisk stil är ofta lite sötare än pilsner i tysk stil. Den är också mörkare gyllengul till färgen än sin tyska motsvarighet, som är ljusare och klarare. Skillnaden i färg beror på bland annat olika vatten- och maltsorter.

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Mauro:
Nils Oscar, Södermalmspilsner, 89227, 5 %.
Sveriges bästa tjeckiska pilsner. Snygga och rena smaker. Otroligt god och välbalanserad. Hoppas ingen har missat denna.

Jonas F: 
Urquell, Pilsner Urquell, 1566, 4,4%.
Klart roligast att få serverad från tankovna, men den är bra på flaska också. Klassisk tjeckisk pilsner med brödig smak och klassisk humle.

 

Jonas H :
Budvar Budejovicky Nr 1353 5,0 %
När Mauro tagit det bästa som finns på bolaget i denna klass, så går jag på den bästa Tjeck som finns här nämligen Budvar Budejovicky. Den ska köpas på Burk i Sverige för den verkar gilla transporten bättre från Tjeckien än flaskan. Den är ständigt återkommande hemma hos mig och fungerar likväl till mat som ren sällskapsdryck En klassiskt riktigt bra tjeck !

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu