LJUS LAGER Pilsner – tjeckisk stil

av | dec 28, 2020 | 0 Kommentarer

Pilsner – tjeckisk stil

Pilsner – tjeckisk stil med anor från 1842

Pilsner kommer ursprungligen från staden Pilsen i Tjeckien där den bryggdes för första gången år 1842. Pilsner karaktäriseras av en relativt hög beska, jämfört med till exempel lager i internationell stil.

Pilsner i tjeckisk stil har ofta brödiga och fruktiga aromer och ibland med inslag av smörkola. Just smör- eller gräddkolearomen är ett resultat av jäsningsämnet diacetyl, som ger dessa aromer. Diacetyl förekommer naturligt i smör och grädde.

Den första pilsnern använde den berömda saazhumlen (från staden Žatec, Saaz på tyska), som kännetecknas av sin milda, blommiga och gräsiga karaktär. Saaz används numera oftast i slutet av vörtkoket. För att få ölet beskt används andra sorter, (bitterhumle), som läggs i tidigare.

Pilsner i tjeckisk stil är ofta lite sötare än pilsner i tysk stil. Den är också mörkare gyllengul till färgen än sin tyska motsvarighet, som är ljusare och klarare. Skillnaden i färg beror på bland annat olika vatten- och maltsorter.

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Mauro:
Nils Oscar, Södermalmspilsner, 89227, 5 %.
Sveriges bästa tjeckiska pilsner. Snygga och rena smaker. Otroligt god och välbalanserad. Hoppas ingen har missat denna.

Jonas F: 
Urquell, Pilsner Urquell, 1566, 4,4%.
Klart roligast att få serverad från tankovna, men den är bra på flaska också. Klassisk tjeckisk pilsner med brödig smak och klassisk humle.

 

Jonas H :
Budvar Budejovicky Nr 1353 5,0 %
När Mauro tagit det bästa som finns på bolaget i denna klass, så går jag på den bästa Tjeck som finns här nämligen Budvar Budejovicky. Den ska köpas på Burk i Sverige för den verkar gilla transporten bättre från Tjeckien än flaskan. Den är ständigt återkommande hemma hos mig och fungerar likväl till mat som ren sällskapsdryck En klassiskt riktigt bra tjeck !

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

SYRLIG ÖL Gueuze

SYRLIG ÖL Gueuze

Gueuze Gueuze är blandning av ung och lagrad lambic Gueuze (eller geuze) är en blandning av lagrad och ung lambic. Lambic är en spontanjäst öl som...

SYRLIG ÖL Faro

SYRLIG ÖL Faro

Faro Faro har tillsats av socker Faro är en mycket ovanlig ölstil. I Bryssel och i närliggande Pajottenland kan man fortfarande hitta den på...

Pilsner.nu