LJUS LAGER Ljus bocköl

av | jan 1, 2021 | 0 Kommentarer

Ljus bocköl

Ljus bocköl har sina rötter i staden Einbeck

Bocköl finns i flera olika varianter, men alla härstammar från en mörk och maltig ölbrygd från staden Einbeck i centrala Tyskland. Einbeck var en viktig handelsstad i Hansan och en stor del av handeln gick till Bayern där ölet blev så populärt att det under 1600-talet började bryggas i framförallt München.

På den bayerska dialekten uttalades Einbeck som ”ein bock”. En annan förklaring till ölnamnet är att det har att göra med stjärntecknet Stenbocken då ölet framförallt bryggs under vintermånaderna. I många delar av världen är numera bocköl en starkare lager och det är en spridd ölstil.

Framförallt är det under våren som ljusa bocköl bryggs. Ölstilen kallas också maibock och det sägs att maibock bryggs för att värma gästerna på uteserveringarna innan solen gör det.

Ljus bocköl bryggs enbart på ljus malt och vörten måste innehålla minst 16 viktprocent socker. Ölet är maltigt, fylligt och med relativt stor beska. En viss smak av alkohol kan märkas

<från Systembolagets hemsida deras typdefinition>

Mauro: 
Mohawk, Spring Bock, 34405, 6,5 %.
En riktigt god ljus bocköl. Välavvägda smaker och en snygg munkänsla.

Jonas F: 
Ayinger Maibock, 11027, 6,9%.
Säsongsöl men oj vilken höjdare. Lite för lättdrucken med tanke på styrkan.

Jonas H :
Ur-Bock Hell Nr 83361 6,5 %
Går tillbaka till ursprungskällan, eller i alla fall ursprungsstaden där man började göra bocköl. Detta är det enda återstående bryggeriet i staden Einbeck och deras bock är i min mun och svalg en av de ursprungliga som det ska vara helt enkelt.

Följ vår rundvandring bland olika ölstilar och ta del av våra favoriter. Först kommer en kort beskrivning av ölstilen enligt Systembolaget, och sedan följer våra favoriter för kategorin som finns på Systembolaget. Några tips kommer dock inte från systembolaget.

Tips! Ha ölprovningar hemma: köp alla tre av våra favoriter och utse din egen vinnare. 

Alla typbeskrivningar, klassificeringar och foton © Systembolaget
Alla smakbeskrivningar av enskilda produkter, synpunkter och omdömen © Pilsner.nu

OM oss

 

Grundare & Skribent

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse.
Numera dricker han mest öl, åker som domare internationellt, håller ölprovningar och bloggar så mycket han hinner.

 

Jonas H Andersson

 

 

Skribent

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse via hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast han är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än han orkar prova, så intresset lär bestå..

 

Jonas Flygare

 

Skribent

Vad är öl för mig? Öl för mig handlar mycket om att njuta för stunden. Jag har alltid varit intresserad av öl och det ökade när jag fick jobba som Barmästare på Norrlands nation.

 

Mauro Marino Jonsäll

av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri och har suttit i Stallhagens Styrelse. Numera dricker han mest öl, håller ölprovningar, dömer i öltävlingar i Europa och bloggar så mycket han hinner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande Inlägg

SYRLIG ÖL Gueuze

SYRLIG ÖL Gueuze

Gueuze Gueuze är blandning av ung och lagrad lambic Gueuze (eller geuze) är en blandning av lagrad och ung lambic. Lambic är en spontanjäst öl som...

Pilsner.nu