En lammstek till påsk är ju lite av en klassiker så här kommer ett recept som jag brukar köra. Det ser så lyxigt ut tycker jag när man får skiva upp den sedan till buffébordet. Kul med högtider ändå så man får anstränga sig lite extra, inte bara vanlig vardags-utfodring…
Jobbade med en grek en gång som berättade om deras påsktraditioner. Gubbarna började ganska tidigt på morgonen med att förbereda elden till att grilla lammet på. Det dracks vin och man snackade skit i största allmänhet. Sen när lammet skulle på så var det noga och alla gubbarna hade sina speciella sätt att göra saker på. Sen efter flera flaskor med vin så vart det lite smågnabb mellan farbröderna. ”Du vevar för fort”, ”du penslar för lite”, ” du penslar för mycket”, ”du vevar för sakta jue!” Ja du förstår. Men idag väljer jag att köra lammet i ugnen – klassiskt. Ös på med örterna och vitlöken! Ta gärna i mer! More is more som vi säger i vår familj.
Lycka till och glad påsk på er!
Du behöver:
- 2 stora vitlöksklyftor
- 2 schalottenlökar
- 1 kruka rosmarin
- 1 kruka timjan
- 2 msk finrivet citronskal
- 2 tsk salt
- 1 tsk nymalen svartpeppar
- 1 krm chiliflakes
- ca 1 kg urbenad lammstek
- smör och olja tilll stekning
- 2 dl vitt elller rött vin
- 1 gul lök
- 2 morötter
- steksnöre
Gör så här:
- Sätt ugnen på 125°C.
- Skala och skiva vitlök och schalottenlök.
- Hacka 2/3 av rosmarin och timjan och blanda med citronskal, salt, peppar och chiliflakes.
- Ta bort nätet från lammsteken och putsa den om det behövs. Vik ut steken.
- Stick flera djupa hål i köttet med en smal kniv och tryck ner vitlöken i hålen. Massera noga in ört- och kryddblandningen runt om. Lägg schalottenlök och resten av rosmarinen och timjanen på lammstekens insida och vik ihop den. Bind ihop med steksnöre.
- Bryn runt om i smör och olja i en het panna tills steken får fin färg, ös under tiden. Lägg steken i en ugnsform.
- Tillsätt vinet i stekpannan och låt koka upp, häll över lammsteken i formen.
- Skala lök och morötter. Skär i bitar och lägg i formen. Sätt i en digital kökstermometer i den tjockaste delen av köttet. Ställ in i mitten av ugnen.
- För ett kött som är rosa eller medium-rare, lite mjukare och nästan smörigt i konsistensen, ta ut köttet när det har en innertemperatur på 60 grader. För medium-well done, lite fastare i konsistensen, ta ut köttet när det har en innertemperatur på 68 grader.
- Gör en god sås genom att koka ihop grädde med skyn som blir över från lammsteken och smaka av med kryddor.
Originalreceptet kommer från ICA en gång i tiden.

0 kommentarer