Torsdag. Gräsänkling. Hittar då en flaska med La Trappe Quadruppel – Oak Aged Batch #1 på 10 procent. Googlar lite och inser att de gjort en blend av olika fat till varje batch av denna quadruppel. Till batch 1 har blandningen varit följande :
BATCH 1 (blended on June 1, 2010).
For this beer, the following barrels were used in the following proportions:
- Type % in batch
- New Oak Heavy Toast 18,2 %
- New Medium Acasia 9,1 %
- Port Medium Burnt 36,4 %
- Port Medium Toast 36,4 %
De lämnar även följande uppgifter om vad faten ’ska’ tillföra ölen smakmässigt:
New oak heavy – Complex taste, rich tannins, vanilla and almond
New acacia medium – Soft taste, floral fragrence
Port oak medium – Soft, port flavour, lightly oak
Port oak heavy burnt – Burnt taste, coffee / cacao, vanilla and port aromas
När man häller upp ölen har den en kraftigt grumlad brunröd färg. Skummet är off-white och lite kort men fint. Doften domineras av toffésötma, sirap, lätt brödighet, fuktigt trä och lite torkad frukt. Lite drag av svarta vingummi också inser jag. Smaken är dominerad av alkoholsötma, unket fuktigt trä, russin, katrinplommon, kakao och vanilj.
Det här kunde vara en höjdare utifrån smakerna och dofterna men det är inte det. Den känns inte balanserad. Alkoholsötman och alkoholen sticker ut för mycket. Smakerna är för små och lätta till en 10 % produkt. Blir lite raggargrogg. Jag kommer inte ihåg hur den vanliga quadruppeln smakar just nu, var länge sedan jag drack den. Har dock för mig att den inte var lika spritig och hård i sin smak.
Nä, det här skulle jag inte dricka igen om jag fick möjligheten. Finns mycket bättre saker på marknaden.
Jeg hadde drukket en flaske med Angel’s Share for å komme over skuffelsen! Skål!
Jag minns den normala quadrupeln lite som du beskriver den, spretig och obalanserad. Jag har sparat ett par flaskor för att se om den mognar till… hmm det är nog dags att prova en sån flaska nu, borde ha gått ett par år.