Så här i slutet av vår tjeckvecka så tänkte vi ta med en liten frågestund med Jan-Erik ”Janko” Svensson. För er som inte vet vem han är så kan man sammanfatta det med att han är Sveriges öl-guru nummer 1 sedan många år tillbaka. Han har gjort allt och även skrivit en bra bok som vi återkommer till senare i inlägget.
Öppna nu en öl och sätt er och läs lite om Janko /Jonas H
Hej Janko, vad trevligt att du vill svara på lite frågor. Kan du kortfattat beskriva din ”ölkarriär”?
Jag blev ölintresserad i tonåren och började som ölaktivist (Svenska Ölfrämjandet) under andra halvan av 1980-talet. Dömt hembryggar-SM sedan det startade, senare också Stockholm Beer samt World Beer Cup och European Beer Star. Hållit i öldelen på restauranghögskolor men början i Grythyttan 1992. Skrivit tre böcker, hundratals krönikor och artiklar samt hållit hundratals ölprovningar. Gjort ölresor för grupper tämligen regelbundet i drygt 30 år.
Hur skulle du beskriva tjeckisk öl?
Tjeckiskt öl går inte att beskriva utan att relatera till begreppet pilsner. Dagens ljusa lageröl från Tjeckien skiljer sig från de flesta genom en mjukare maltkaraktär och mer aromatisk humlekaraktär. Dekoktionsmäskning, inhemska råvaror av god kvalitet och jäst av Saaz/Carlsbergtyp tror jag är de viktigaste förklaringarna.
Hur ser din relation ut till tjeckisk öl?
Tjeckien var kanske det första ölland jag fördjupade mig i och hade rätt bra koll tidigt. Eftersom min mor var därifrån så kan jag språket flytande, vilket underlättar. Idag gillar jag tjeckiskt öl liksom jag gillar andra traditionella öltyper, som engelsk bitter, Altbier, spontanjästa belgare, frankiskt Vollbier etc. Några av världens bästa öl kommer från Tjeckien.
Hur ser Sveriges relation till tjeckisk öl ut? Har det förändrats dom senaste decennierna?
Tjeckiskt öl har mycket gott renommé i Sverige samtidigt som knappt något svenskt bryggeri lyckas få till öl i tjeckisk stil. Eftersom tjeckernas primära öltyp är ljus lager så finns goda förutsättningar för en bred popularitet. Jag vet inte riktigt om det har förändrats de senaste decennierna, men duktigt ölfolk har överlag börjat fokusera mer på traditionell lager.
Vad skulle du säga är styrkan för tjeckisk öl?
Det tjeckiska ölets styrka är att det smakar tämligen konventionellt men bättre. Det kan vara en nackdel i relation till milkshake-sour-IPA-folket, men alla ölälskare kommer för eller senare till en punkt när de inser kvaliteterna i Europas traditionella öltyper.
Hur ser framtiden ut för tjeckisk öl Globalt och i Sverige?
Några tjeckiska märken är världskända, så på det viset finns ingen anledning till oro. Men det finns bara ett femtontal helt självständiga äldre regionala bryggerier kvar, på så sätt är den traditionella tjeckiska lagern hotad. Ett och annat nytt bryggeri lyckas tämligen väl, så vi får hoppas att mångfalden garanteras genom det. Utanför Tjeckien är det få som kommer att lyckas tillverka gott öl i tjeckisk stil, många tvekar inför dekoktionsmäskningen och lockas att mixtra med recepten vilket aldrig blir lika bra.
Har du någon hemlig kombination med tjeckisk öl och mat som man inte får missa?
Jag tycker att tjeckisk pilsner passar utmärkt till all centraleuropeisk husman: fläskstek med surkål och knödel, schnitzel, anka med rödkål och knödel, korv, karp, potatisplättar, sidfläsk etc.
Din nya ölbok, hur skulle du beskriva den?
Nya upplagan av gamla ölboken är en bred exposé över alla öltyper med fokus på en historisk kontext. Det finns lite om det mesta, men de tekniska och naturvetenskapliga bitarna är populärvetenskapligt vinklade så att jag själv fattar vad jag skriver.
Du har gjort många ändringar sedan senare utgåvan, vad är dom stora skillnaderna och vilka är målgruppen för boken?
Den nya upplagan innehåller dels aktualiseringar, inte minst gällande länder som USA och Storbritannien, samt en del mindre tillägg, t ex om råfruktsölets uppkomst. Boken ska kunna läsas både av djupkunniga ölnördar och av totala noviser med bara en liten vakenhet för kusturhistoriska sammanhang.
Hur mår ölsverige idag?
Ölverige mår utmärkt men det är alltid lättare att sammanfatta läget några år tillbaka än att göra framtidsgissningar. Jag hoppas att uppvärderingen av klassiska öltyper fortsätter.
Vi lyfter glaset och tackar Janko för hans visa svar på frågorna. Glöm inte att lyssna på hans pod Jankopodden också
/Jonas H & Mauro
0 kommentarer