Jackdaw Brewery snart i allas strupe och svalg !

by | dec 18, 2013 | 2 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Jackdaw Brewery

Jag tillbringade tisdagskvällen tillsammans de tre som startat Jackdaw Brewery i Uppsala, ett hembryggargäng bestående av tre personer som redan har ansökan inne hos skattemyndigheterna för att kunna komma igång och sälja sina produkter på den öppna marknaden. Målet var att de skulle få sina papper och kunna sälja första ölen innan 2013 har tagit slut, men som de själva sa: ”Det börjar väl se lite mörkt ut för det nu.”

Just mörkt är annars ett tema som genomgår många av deras produkter. Jag fick under tisdagskvällen möjligheten att provsmaka 11 olika produkter från dem och slogs av det att de har valt vägen att inte satsa på humlebomber på det sätt som många andra just nu som brygger i liten skala, utan har valt balanserade och komplexa produkter som kommer att vara ett välkommet komplement till vad som finns på marknaden idag. Man kan lätt säga att de glatt sneglat på en och annan Belgare i sin inspiration samt Yeti som den var för tre fyra år sedan. Men förutom detta har de satt sin otroligt egna prägel på produkterna genom att tillsätta både det ena och andra i bryggningens slutfaser. Ofta är tillsatserna bär och liknande som är årstidsbundet i vårt avlånga land, och det gillar jag.

Jag är inte stormförtjust i havtorn skall jag rakryggat erkänna och inte heller någon form av förädling av bären i form av saft, sylt, marmelad eller liknande. Var därför minst sagt skeptiskt när de öppna första ölen, Argousier, och presenterade den som en Saison med havtorn och slutjäst med champagnejäst. Jo hej du, tänkte jag glatt, hur ska man komma ut det här på ett snyggt sätt? Döm om min förvåning då jag finner både doft och smak på ölen som en otroligt lyckat kombination och jag blev störtförtjust i den. Tänk att jag fortfarande kan inse att jag har fel ibland i mina uppfattningar och fortfarande vidgar vyerna för att kunna komma vidare i min jakt på nya smakupplevelser.

JD_C

Vi fortsatte med ytterligare tio olika öl och jag kommer här inte att nämna alla närmare, även om det är svårt att låta bli. De har gjort en öl med sichuanpeppar och trumpetsvamp som heter 花椒 vs Trompette de la mort. Ölen fanns även i en version utan svampen, 花椒,  och det var otroligt kul att känna den mustighet, jordighet och mineralitet som svampen tillförde till ölen i en direkt jämförelse mellan de olika ölen. Det fortsattes med (dock ej i denna ordning) De Sint, Hopus Dei, Hip Hop, Mary Maiden Voyage, Chicouté, Zwarte Draak, BIPA och Caramines Noires.  Nämnas lite närmare bör dock :
Chicouté som är en fantastiskt snygg och balanserad hjortronöl som är snygg och balanserad och smakar hjortron.
Hopus Dei är ett monster, i positiv mening, som de matat med en näve amarillohumle och en näve socker om dagen i ett antal dagar. Det har gett en fantastiskt len och trevlig bomb på tvåsiffrigt alkohol-tal och har klara drag av dessertvin.
BIPA en av deras förts öl som efter två och ett halvt år i flaska blivit en otroligt balanserad smakupplevelse med espresso, kakao och lite mjölkdrag i smaken.
Hip Hop en nyponöl med två olika sorters nypon i. Detta skulle kunna bli ett svensk svar på all pumpaöl som kommer om hösten. Snygg och rolig.
Caramines Noires som är gjord på bland annat kråkbär. Jag har aldrig smakat kråkbär tidigare så det var en annorlunda upplevelse, lite som sträva blåbär med björnbärsinslag.
Zwarte Draak sist men långt ifrån minst är denna belgoinspirerade imperial black som är så otroligt balanserad och snygg. I doften påminner den otäckt mycket om en Bernardus 12 och smaken är inte långt efter även om denna är lite mer humlad. Det här kommer troligtvis att bli deras första produkt ut till allmänheten och det ser jag fram emot otroligt mycket.

Ja det slutade ju med att jag nästa beskrev alla öl i alla fall. Det som jag verkligen hoppas är att de lyckas bra med skalningen från små kärl till de 1000 liters stora kärl de ska brygga skarpt i. Gör de det har vi ölälskare något att se fram emot inom en snar framtid.

Det här med Jackdaw Brewery kan blir riktigt riktig bra  !!!

 

Här finns Jackdaw Brewerys hemsida –> Länk

/Jonas H

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Kommentarer

2 Comments

 1. Fredrik

  Tack för en trevlig kväll med bra och intressant prat. Vi ser ljust på 2014 och hoppas att vi får anledning att återkomma till dig inom kort, då med smakprover av kommersiell öl 🙂

  God jul & Gott nytt år!

  /Jackdaw Brewery

  Reply
 2. simon

  låter mkt spännande!

  Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu