Inför årets svenskaste ölfestival 2023

by | sep 29, 2023 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Årets Great Swedish Beer Festival (GSBF) nalkas, ölfestivalen som endast fokuserar på svenska oberoende bryggerier där Pilsner.nu kommer att vara på plats. Men inför festivalen ville vi veta lite mer och tog då och pratade med Robert Andersson, en av de två profilerna i podden Ölvärlden, som nu är med och arrangerar GSBF ihop med Erik och Glenn.

Inför besöket tipsar Robert om att inte dricka alkohol innan, något som vi tidigare pratat om på Pilsner.nu. Det kommer vara massor med svenska bryggerier på plats, men även några cider tillverkare och några bryggerier från Tyskland. Så för att orka/hinna prova så mycket gott som möjligt, fundera på vad man helst vill prova, då öl tyvärr kan ta slut. Slutligen är det även bra om man försöker börja med alkoholsvag öl eftersom smaklökarna förändras, berättar Robert.

Något som jag tycker är intressant är att de har bordsbokning under GSBF, detta för att kunna garantera sittplats. Robert berättar att det då är ett bord med 6 platser och lika många kannor som ingår i bordsbokningen. Under festivalen kan man sedan gå och hämta en kanna med öl för att sedan fördela denna med sina bordskamrater, fortsätter han. Att dela öl är ju det bästa jag vet och kannor är faktiskt något vi använder på tok för lite i individualist-Sverige tycker jag. Så detta är något jag gillar, då, som ni vet om ni läst mina tidigare inlägg om ölfestivaler,  är något jag värderar högt – sittplatser med vänner och inte stå upp och bli knuffad av folk som vill komma förbi. Dock kan det ta bort spontaniteten att sitta med nya vänner eller rotera umgänge, men de kan man säkert lösa ändå, det får vi helt enkelt se om några veckor.

Till festivalen har det som vanligt bryggt ett festivalöl. Robert berättar att det blev en Hazy Pale Ale som är brygd hos Stigbergets Bryggeri men även This Is How och Benchwarmers Brewing är inblandade i denna collab. Ölet kommer självklart att finnas på festivalen, den finns redan nu på flera barer och släpps även på Systembolaget den 20/10. 

Själv har jag inte provat den än, men Stigbergets Bryggeri förklarar att ölet är bryggt på massa havre och vete som de brukar ha i sin hazy-öl men denna gången även dinkel, som då ska smaka lite godare än vete. Den är sen torrhumlad med Citra, Galaxy och Motuere vilket ska resultera i tropiska smaker och persika. Edward Blom har dock redan fått testa den och beskriver den som fräsch med härliga grapefrukt-toner. Så en hazy-älskare som mig blir väldigt nyfiken och kan inte säga annat än att det läskar i munnen.

Alla som vill kan även vara med och rösta fram olika priser genom Great Swedish Beer Award. Omröstningen hittar du här och pågår fram till 9 oktober och koras sen i samband med festivalen. Kategorierna du kan rösta i är; Årets Kulturbärare, Årets svenska bryggeri och Årets svenska ölbar.

Det som skiljer GSBF mot andra festivaler är ju såklart fokuset på svenska oberoende bryggerier. Robert pratar varmt om hur den svenska ölscenen håller världsklass och hur bryggerier kan tolka alla världens ölstilar och hur de också gör det med bravur. – Det är nog en av anledningarna till att svensk hantverksöl även står sig väl utomlands. Säg Robert.

För att avsluta, frågar jag vad får man inte missa under årets festival?
Att dricka vatten mellan ölen och att spana in festivalkartan vart de olika bryggerierna står så att man inte missar något. Nytt för i år är att man även kommer att kunna provsmaka alkoholfri öl från några producenter. 
Robert lägger även in en pik att man självklart bör prova all rököl som serveras under festivalen. Något som jag definitivt inte kommer göra, för hur jag än försökt, har jag inte lyckats ta mig igenom en hel rököl med ett leende på läpparna, vilket Robert vet, som är ett stort fan av rököl. Men vem vet, det kanske förändras i Malmö den 21 oktober?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Matilda Andrén

Ölnörd, ölentusiast och hobby ölrecensent. Sitter i ölgäris styrelse och håller i ölprovningar. Älskar att hitta nya smaker och bli motbevisad om det är något jag inte gillar. Kontakta mig gärna på Instagram, Snickarjuice och tjöta mer öl med mig.

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu