Hembryggare och en slug plan

by | feb 25, 2014 | 0 comments

Jamtlands Ananas IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Min kollega och tillika hembryggarvän Jonas V kom för en tid sedan med två flaskor och förklarade att den ena hade en medlem i hans brygglag UBNV (Upplands Bryggeriområde Nordväst) gjort och bett mig prova, eftersom den var så mycket bättre än den Jonas V bryggt. (se ”BA/FJ och Funkstarter”)

Den andra var ”kompensation” för att jag tog mig tiden och besväret att prova deras öl. Mer om den i en senare text.

UBNV_APA_LT_front

I kväll provar jag APA/LT, där APA står för Australian Pale Ale. Man kan tycka vad man vill om etikett-temat (jag gillar det!) men det är riktigt kul att ni i UBNV har gått så all-in på ett tema. Bonuspoäng för den tydliga beskrivningen på flaskan.

UBNV_APA-LT_back

När man som jag beundrat flaskan en stund och låtit nyfikenheten växa kommer då sanningens ögonblick då ölen ska hällas upp. Pyset vittnar om lagom kolsyra och som ni ser på bilden är skummet högt och fint, hyfsat långlivat också. Ölen är klar och har en härlig orangeskiftande bärnstensfärg.

UBNV_APA_LT_pour

 

Doften är riktigt bra, humle och passionsfrukt i fin samklang med en knäckig malt som för tankarna till det där karamelliserade, snudd på brända sockret man använder när man monterar pepparkakshus. Munkänslan är lätt men munfyllande, tydlig malt med tydlig ton av knäck, beskan är lättare än jag förväntade mig med tydlig dragning åt tropisk frukt, främst passionsfrukt.  Med risk för hämndaktioner så tänker jag sticka ut nacken och säga att jag gärna sett lite mer humle i inledande giva, så att beskan varit något högre och tuffare,  aromen är mitt i prick (anledningen till att jag är säker på detta är att min fru tyckte den var god, och då är ölen definitivt inte besk…)

Med detta sagt, jävlar vad god den är. Galaxyn är en fullständigt fantastisk humle som bryggarna låtit komma till sin rätt i den här ölen. Om ni har turen att få en flaska i er ägo, så är det bara att gratulera.

Jag hoppas verkligen att UBNV ställer upp i öl-SM.

För er som är lite nyfikna på vad UBNV är för ena så har jag fått mig berättat att ett gäng entusiaster gick ihop i syfte att lära sig brygga, köpte ett billigt bryggverk (brewster) och började sen beta av recept. Jag vill inte riktigt gå med på att de är kompletta nybörjare, men ändå, de lär av varandra och gör uppenbarligen riktigt bra öl. De har också en blogg där de samlar erfarenheter och tyckanden om verksamheten, en klar inspiration för blivande bryggare.

Vad är då den sluga planen? Jo, jag hoppas nu naturligtvis att få smaka uppföljaren på den här ölen…

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Flygare Jonas

Har vandrat den långa vägen från normalt ölintresse vi hembryggning till den mycket intresserade ölentusiast jag är idag. Tack och lov kommer det mer nya öl än jag orkar prova, så intresset lär bestå

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu