Hantverksbryggeriet – en resa genom 20 år

by | feb 21, 2024 | 0 comments

Jämtlands-IPA
Jämtlands-IPA-Kvadrat

Hantverksbryggeriet, som nyligen firade sitt 20-årsjubileum, har etablerat sig som en spännande aktör inom den svenska hantverksölsscenen. Från början har de fokuserat på hantverksmässig produktion för den lokala marknaden, och deras vision sträcker sig bortom att bara brygga öl. Hantverksbryggeriets strävan är att driva ett hållbart och livskraftigt bryggeri i liten skala, samtidigt som de sprider kunskap om öl och motiverar konsumenter att värna om lokalt producerade produkter. Deras BruksPilsner är deras storsäljare med deras guldjuvel är deras fantastiska barleywine Baronen som många olika spännande variationer. Personligen har jag samlat på Baronen i cirka 10 år och har källaren fylld med den. 

Baronen

Hantverksbryggeriet firar årligen sitt jubileum i december med att brygga sin Barley Wine, Baronen, som först introducerades 2004 och har sedan dess blivit en favorit. Ursprungligen startades bryggeriet av Raimo Gester, Joakim Adomat och deras vänner som letade efter en hobby utanför sina forskarjobb. Trots en inledande tvekan fick de kontakt med Lars Stjärnestam, som höll i ölbryggarkurser, och detta ledde till att de bryggde sin första batch dagen före nyårsafton 2000. Baronen bryggdes första gången kommersiellt 2004 och har sedan dess varit en årlig tradition för att fira företagets historia. Inspirerad av engelska öltraditioner, har Baronen genom åren genomgått variationer i ingredienser och lagringstekniker, vilket har resulterat i olika smakprofiler från årgång till årgång. Trots att den bara släpps en gång om året har Baronen blivit en viktig del av Hantverksbryggeriets varumärkesbyggande och är omtyckt av ölkännare för dess komplexa smaker och höga kvalitet.

Mångfald och förnyelse i sortimentet

Från sina tidiga dagar med fokus på engelska ölsorter som IPA, ESB, barley wine och stout har Hantverksbryggeriet genomgått en imponerande utveckling. Över åren har de breddat sitt sortiment och utforskat nya stilar, inklusive öl i syrlig stil, saison, fatlagring och fruktöl. Lager utgör nu den volymmässigt största delen av deras produktion, och de har över 10 aktiva produkter som varierar över säsongerna.

Innovation i fokus

Att hålla sig relevanta och locka nya konsumenter är avgörande för överlevnad inom ölbryggeribranschen. Hantverksbryggeriet har inte bara anpassat befintliga produkter för att matcha förändrade preferenser, utan har också varit i framkant av trender genom att införa nya ölsorter som speglar rådande smakpreferenser.

Lokalt engagemang 

Att nå ut till den lokala marknaden har sina utmaningar, särskilt när det gäller att konkurrera med stora bryggerier och deras etablerade avtal. Hantverksbryggeriet engagerar sig aktivt genom att hålla provningar och visningar av bryggeriet för att öka intresset för småskalig produktion och dela med sig av sin kunskap om öl. De möter dock hinder i form av begränsningar från restauranger och krögare med exklusiva avtal.

Utmaningar 

Efter pandemin har Hantverksbryggeriet stött på ökade kostnader för råvaror, förpackningar och energi, vilket har påverkat deras lönsamhet. För att tackla detta har de breddat sitt utbud med läsk och andra kolsyrade alkoholfria drycker. En differentierad alkoholskatt framstår som en viktig lösning för att öka konkurrenskraften och möjliggöra för småskaliga producenter som Hantverksbryggeriet att fortsätta växa och vara ekonomiskt hållbara på lång sikt. Genom att möta dessa utmaningar med innovation och en stark lokal närvaro fortsätter Hantverksbryggeriet att vara en kraft inom den svenska hantverksölsindustrin.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Mauro

Ölälskare, öldomare och matnörd. Älskar att kombinera öl och mat. Håller ölprovningar både online och fysiskt. Belgoholic och en pilsnerboi. Reser ofta runt i världen och dricker god öl! Instagram: a.pint.per.day

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu