Ge bort en svagare present på Fars Dag

by | okt 29, 2023 | 0 comments

3,5:an, Sveriges folkligaste öl. Ölen du kan köpa i din lokala Ica butik och drycken som fullkomligt exploderat i variationer och kvalité de senaste åren. Vet själv hur lycklig jag blir när jag åker till Ica Kvantum i Liljeholmen här i Stockholm och ser hylla efter hylla med allt från alkoholfri suröl till kyld(!) 3,5% DIPA att ta med sig till närmsta park och avnjuta en varm sommardag. Så det är inte konstigt att det äntligen släpps en bok om folköl med titeln ”En svagare bok om öl”. Boken är skriven av Johan Lindberg, som flera säkert känner igen rösten på från podden Fölk, som han har ihop med Andrine ”Sockermongot” Johansson. Johan har hållt folkölen kär sedan 2016 när två folkölsbutiker öppnade i Stockholm, vilket senare gjorde att även han 2018 öppnade butiken Fölk i Göteborg som han drev i flera år. Men håller idag filkölsprovningar, skriver om folköl och gör folkölssamarbeten utöver podden, som var nominerad till Årets kulturbärare 2023 i GSBA.

Självklart var vi därför tvungna att prata lite mer med Johan, om hans bok och om folkölets status. 

Hur ser intresset ut för folköl runt om i världen mot svenskarnas intresse? Hur skulle du säga att det utvecklats de senaste åren?
”Vi är ensamma om att ha folköl, men min känsla är att öl motsvarande folköl i alkoholhalt ses mer som en öl i andra delar av världen än vad det ibland kan göra i Sverige. Jag tycker att uppdelningen av öl i olika klasser i Sverige har bidragit till att sänka statusen på alkoholsvag öl och höja statusen på starkare öl. Det hör säkert ihop ganska mycket med hur synen på alkohol har varit, och fortfarande är, i Sverige där det inte alltid är givet att man kan få tag på starköl eftersom det är reglerat och faller under monopolet. Folkölet som nästan alltid går att få tag på via någon mack, butik eller kiosk blir då lätt en plan b eller substitut för när det inte går att få tag på starkare öl. Och det lever kvar i viss utsträckning, även om fler och fler hittar till folkölet som ett medvetet val när det nu finns mycket gott och spännande att välja på.

I somras firade Fölk-podden 3,5 år och då släppte vi, så klart, en 3,5:a. Det blev Fölk IPA som bryggdes av Fermenterarna och som såldes i Sverige men som också gick på export till andra länder och hamnade bland annat i Danmark, Spanien och Slovenien. Där är ju inte folköl ett fenomen så där har krogar köpt in Fölk IPA för att de vill erbjuda ett gott alkoholsvagt öl. I Sverige läggs det lätt för mycket vikt vid alkoholhalten, medan jag upplever att det i andra länder snarare blir fokus på smaken och bredden inom öl där alkoholhalten inte är lika viktig.”

Snart släpps din debutbok, vad kan man förvänta sig av den? Hur skulle du säga att den skiljer sig mot andra ölböcker?
”En svagare bok om öl är en bok som skiljer sig från andra ölböcker just på grund av sitt fokus på öl i spannet 0-3,5%, det vill säga alkoholfri öl, lättöl och folköl. Det finns otroligt lite skrivet om den ölen sedan tidigare, så även om du har läst många ölböcker i ditt liv så vågar jag lova att du kommer att lära dig nya saker. Det har jag gjort under skrivandets gång. Boken är nischad, men den är bred inom nischen. Det finns en historisk aspekt av boken som tar läsaren med tillbaka typ 100 år i tiden för att förstå varför vi har det som vi har det i Sverige med ölklasser, varför vi har folköl och hur det kommer sig att alkoholsvagt öl ofta har setts, och gör så än idag, som ett sämre alternativ till starköl. En ganska stor del av boken utspelar sig i relativ närtid, från 2010-talet och framåt, eftersom det är då som det alkoholsvaga ölet har tagit stora kliv: hantverket tog sig in bland folkölet och lättölets popularitet minskar, kanske inte minst på grund av att det alkoholfria ölet säljs som aldrig förr. Även mer praktiska delar ryms i boken, bland annat stiltips (hur ska du ta dig an en välfylld ölhylla i din matbutik?), recept på folköl att brygga själv hemma och matchningar av öl och mat med recept på maträtter skapade av Karl Krook på Dugges Pils. 

Stilmässigt och utseendemässigt så är boken ganska poppig, så även där skiljer den sig en del från många andra ölböcker vill jag påstå. Enligt förlaget så är det den snyggaste boken som de släpper i år! Och det är inte så mycket tack vare mig utan det är min fru Nina Friman som har formgett den och vår fotograf Olle Kirchmeier som har tagit jättefina foton. Så köp den för fint om inte annat!”

Vem skulle du säga att boken riktar sig till?
”Generellt sett riktar den sig främst till ölintresserade. Kanske specifikt till den som vill bredda sin ölkunskaper inom ett ämne som sällan är omskrivet. Sen tror jag att det finns aspekter i boken som gör att folk utanför den absoluta ölbubblan också kan uppskatta den, saker som historia och matchningar av öl och mat.”

Befinner man sig i Göteborg den 7 november så är det bara att dra bort till Dugges Pils där Johan kommer sitta och romantisera kring folköl, signera böcker och även släppa en folköls IPA med det passande namnet ”En svagare öl”, bryggt av Dugges bryggeri. 

Vill man köpa boken för att själv lära sig mer om folkölen, ge bort en riktigt nice julklapp eller varför inte ge pappa en svagare present på Fars dag, så hittar man den här:
Adlibris
Bokus
Akademibokhandeln

Fotografen till alla bilder i inlägget är tagna av Olle Kirchmeier.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Matilda Andrén

Ölnörd, ölentusiast och hobby ölrecensent. Sitter i ölgäris styrelse och håller i ölprovningar. Älskar att hitta nya smaker och bli motbevisad om det är något jag inte gillar. Kontakta mig gärna på Instagram, Snickarjuice och tjöta mer öl med mig.

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu