Zum Franziskaner

Fasteveckor på Zum Franziskaner i Stockholm

by | feb 13, 2024 | 0 comments

Zum Franziskaner är ju ett ställe i Stockholm som minst sagt har en långvarig historia. Om man saxar lite från deras hemsida så får man reda på att Zum Franziskaner är en av Stockholms äldsta restauranger och öppnades av fru Augusta Engelbrecht 23 december 1889. Det gamla 1600-tals huset revs sedemera och ett nytt ritat av Fredrik Dahlberg uppläts av Carl Smith. Zum Franziskaner flyttade tillbaks in 1910.
En hel del av vår inredning är från den gamla ölhallstiden med jugend inredning och träpanel så vi bjuder på en unik och vacker miljö.

I juli 2017 fick Stene Isacsson äran att ta över denna vackra lokal. Vår målsättning är att behålla allt som är gammalt och genuint men att samtidigt utveckla både koncept och interiör.
Detta har han ju gjort med bravur och skapat ett ställe som är omtalat långt utanför Sveriges gränser som ett ställe för bra mat och öl. När mina ölkompisar kommer och hälsar på för att döma eller besöka Sverige så bara ska de dit. Tror inte de skulle komma till Sverige annars 😉

Zum Franziskaner

Varje år har de en tradition att hålla fasteveckor då de har massor av öl från Franken och bra mat som passar till denna öl, och jag passade på att ställa lite frågor till Stene om årets veckor. I slutet av inlägget finns det även en komplett lista av det som kommer att öppnas under denna tiden, och det viktigaste av att: Det börjar i morron den 14 Februari.

Zum Fransiskaner

Stene Isacsson 
Foto: Stefan Grönlund

Påskfastan är ju den tid inom kristendomen som leder upp till påsk. Under denna tid ska kristna minnas Jesus Kristus som gick genom lidandet och döden mot uppståndelse och ett nytt liv. Är det detta man ska minnas hos er eller är tanken att man ska minnas de klassiska ölstilarna som funnits i Sverige, och som nu får en uppståndelse hos er i produkter från Franken i Tyskland ?

Haha! Nu är jag ingen teolog men fastan börjar på askonsdagen. Som gammal New Orleans-frälst så vet man att det är dagen efter Mardi Gras. Dubbel baksmälla liksom. Ash Wednesday Blues är ju en grym platta med Anders Osborne
Tanken är att vi som ateister och hedningar här i Sverige skall frossa ordentligt under fastan med god mat och dryck.
Det här är för mig årets tråkigaste tid när vintern och mörkret inte riktigt vill lämna greppet om oss och det är liiite för långt kvar till våren så jag tror att det är viktigt att fira lite. Visst är det ett utmärkt tillfälle att minnas och lyfta gamla ölstilar men det känns förvisso som att lagerölen börjar bli väldigt populär igen ändå.

Den egentliga anledningen var från början en slump. Jag tyckte att det här var en bra tid för en festival och körde ju ett liknande upplägg på Akkurat när jag hade den krogen. Det råkade sig så att det ofta blev runt den tiden och Schlenkerla släppte sin Fastenbier så här på Zumen började vi lägga festivalen till fastan.

 

Zum Fransiskaner
Du och jag vet ju mycket om den öl som ni kommer att servera men hur skulle du vilja förklara för en person som aldrig druckit självrunnen öl vad det är, och varför man älskar Frankenprodukter?

Regionen är helt fantastisk och världsunikt just för det enorma utbudet av bryggerier och att de är så rotade i det traditionella.
Visst har några bryggerier börjat leka lite med amerikansk humle och IPA. De är jättestolta och kan inte förstå att jag är HELT ointresserad av det. Haha. 
Bryggerierna är allt som oftast familjeägda och de jobbar oftast själva i bryggeriet och/ eller värdshusen. Under pandemin när det var enorm personalbrist så fick bryggarna ofta jobba över med att steka schnitzel och bratwurst på kvällarna.
Bryggmässigt så är väl det mest signifikanta dekoktionsmäskningen. Ölen från södra Tyskland är maltigare, brödigare och har mer kropp än de nordtyska. Så de är ytterst sällan krispiga och beska. De är ofta lite bärnstensfärgade och inte sällan ofiltrerade.

Rökölet är kanske det mest berömda och förekommer så klart men det är långt ifrån alla bryggerier som gör dem. Skulle jag säga en gemensam nämnare för alla ölen så är det nog att de är väldigt mjuka, brödiga och lättdruckna. Så som i alla fall jag tycker om min lageröl.

Det självrunna är samma öl som de man får på keg. Möjligtvis är kolsyran lite högre på keg-versionerna. Det är inte som med brittisk Cask Ale, att ölen genomgår en speciell konditionering, klarning eller efterjäsning.
Här ser man bara till att faten är kylda, ställer det på sin plats, slår hål i det och tappar upp. Sedan kan upphällningstiden variera lite beroende på hur mycket kolsyra det är i ölen. Det är svårare att få det att hålla ihop så det tar den tiden det tar. Naturligtvis kommer temperaturen öka och lite kolsyra kommer att ventileras bort ju längre tid fatet står framme. Man skall inte spara på slattar så det som blir över på kvällen får man dricka upp, slänga eller möjligtvis koka Schweinshaxe i.

Så egentligen är det ingen skillnad mellan självrunnet och ”vanlig” fatöl men naturligtvis gör ju det visuella sitt till ihop med lite mindre kolsyra och en mer ”drickbar” temperatur.

Jag vet att du inte kan hålla dig från att sätta på lite fat med produkter från Cantillon. Vad kan vi förvänta oss där då? Kommer det kanske komma ett fat med Ashanti?

Jag har inte haft någon leverans sedan de släppte Ashanti. Vi kanske kan få hem den till Zwanze Day i april Tack för påminnelsen.
Jag tyckte att den var både god och intressant när den var Zwanzeölen senast. Just nu har vi en helt fantastisk Kriek påkopplad.
Nästa fat som står på tur är den Portvinsfatslagrade världsklasslambicen Brabantiæ fattappad februari 2019.
Den gjordes första gången 1989 av Jean Pierre Van Roy för att fira Kung Baudouin och sedan har den inte funnits förens denna batch. Jag har haft den på flaska och visste faktiskt inte att den fanns på fat förens jag hälsade på i somras och såg faten.
Efter det vet jag faktiskt inte men något kul skall jag nog hitta i gömmorna.

 

Zum Fransiskaner
Det ryktas om ett litet destillat som finns som är gjort speciellt för er oxå?

JA, En fantastiskt rolig historia. Schlenkerla får ju en del över av sin självrunna Fastenbier varje kväll när de stänger. Denna överblivna öl destillerar de och säljer i två versioner. En helt vit och en som får lite färg av någon veckas lagring på ståltank med rökmalt. De är rätt ”ruffiga” i smaken vilket ledde till att jag frågade Matthias Trum ( ägaren till Schlenkerla) om de inte funderat på att lagra lite på ek. Han förklarade att de inte var intresserade av det men att jag gärna fick prova om jag ville.
Vi har haft ett samarbete med Boge Bränneri Gotland sedan efter pandemin nu och vi gillar verkligen dem och deras produkter. De var väldigt intresserade av att vara med på detta galna upptåg så vi skickade över 300l fastenbier. De brände ölen två gånger i deras fina små pot-stills och la över den på ett fat av svensk ek. Fatet har tidigare innehållit både whisky och Sotholmen Extra från Nynäshamns Ångbryggeri. Den fick vila där i 18 månader. Personligen är jag helt begeistrad över resultatet. Det är en hel del rökighet i den så på många sätt påminner den om en Islay Whisky.
Fasten Bierbrand är dock kanske lite enklare, gräddigare och karamelligare än t.ex en Laphroaigh 10 som jag jämfört den med. 

Zum Fransiskaner
Kan vi förvänta oss några Frankenspecialiteter när det gäller mat också samt jag vet att folk undrar om det finns vegetariska alternativ?

Vi har alltid Wienerschnitzel, wurstplatte, kalteplatte och våra flammkuchen på menyn. Förutom det så kommer det finnas en Schweizerschitzel och en ”bryggartallrik”. Den senare är lite som en choucroute med massa surkål, sidläsk, korv och en bit haxe.
Som vegetariskt serveras det rödbetsspätzle med chèvre honung och picklade gulbetor. Min köksmästare Mattias Qvarford gör också en helt fantastisk apfelstrudel. Degen är skitmeckig att göra och vi brukar bara ha den till Mårten Gås. Han gick dock med på att köra den under festivalen. YES! Haha.

På premiärdagen serverar vi traditionsenligt Bamberglök med rökölssås och den brukar vara väldigt poppis bland våra stammisar.
Det är ju en riktigt paradrätt på Schlenkerlas värdshus.  Sedan har vi såklart schweinshaxe och de lite lättare haxe-mackorna på torsdagar som vanligt.

Behöver man förboka för att säkra en plats under fasteveckan?

Vi tar ju inte bokningar här utan kör endast drop-in. Som vanligt är det lite mer uppstyrt med bordsplacering i matsalen. Så där anmäler man sig om man vill ha bord och eftersom det är en matsal så förväntas det att man äter middag. I det vi kallar för ”Lilla Zum” serverar vi full a ’la carte men det är lite mer ledigt och man ”hugger” bord om det finns och man kan äta eller bara dricka om man föredrar det.
Bakfickan är mest till för dryckesgäster och de som bara vill ha något lätt att käka så där serverar vi alla våra förrätter. Det är också där merparten av faten öppnas.

 

Zum Fransiskaner
Är det något sista du vill föra fram till våra läsare om era Fasteveckor?

Självklart kommer inte hela listan av öl finas hela tiden.
Schlenkerlas fasteöl räknar jag med att den kommer finnas på keg hela festivalen. Samma med Spezial och Gänstaller. Förutom dem har vi tre gästölskranar som alterneras.
Det självrunna kommer att öppnas löpande och som mest kan vi ha 5 fat i gång samtidigt. De flesta faten är på 20 liter så vissa kommer förmodligen ta slut fort. Vi räknar dock med att komma upp i runt 15 olika fat på kvällar när vi har mycket att göra. När nya fat öppnas så ringer vi i klockarna i respektive bar.
Gästerna brukar applådera de nyöppnade faten så det lär blir ett hiskligt liv de kvällar vi har mycket.

För att vi inte skall lova för mycket eller saker vi inte kan hålla så går jag inte ut med något schema i förväg. Även om jag naturligtvis har ett ungefärligt själv så kommer det att ändas beroende på hur många fat som går respektive kväll. Men, varje dag kommer jag att lägga ut de ölen vi börjar med i gruppen Zum Franziskaners Vänner på Facebook. Av förklarliga skäl så blir det fler ”annonserade” öl på helgerna. Jag skall verkligen försöka få bra spridning på ölen och blanda både olika stilar med nyheter och gamla favoriter.
Man skall dock försöka komma ihåg att det bara är öl. Tar något slut så kommer det finnas något annat att dricka.

Det bästa är om alla lägger ner untappd-appen, umgås och har trevligt!

Zum Fransiskaner
Zum Fransiskaner
Zum Fransiskaner

Vi tackar för all information från Stene och avslutar med att hålla med honom i: ”Det bästa är om alla lägger ner untappd-appen, umgås och har trevligt!

Vi avslutar även med en lista på den öl som ska serveras under Fasteveckorna på Zummen. 

Lev njut å må bra varje dag, i morron kan det vara för sent /Jonas H

Öllista under Fasteveckorna på Zummen 2024

Brauerei Heller Trum ” Schlenkerla” Bamberg
Fastenbier BA, K
Märzen BA, K
Weichsel BA, K
Helles BA, K

Brauerei Spezial Bamberg
Märzen K
Lager BA
Ungespundet BA

Brauerei Wagner Merkendorf
Weissen K
Ungespundet Lager BA
Märzen BA
Jubiläumsbier 850 Jahre Merkendorf BA
Helles Lager BA
Festbier BA

Bruerei Hummel Merkendorf
Raucherla BA

Gänstalleer Bräumanufaktur Röbersdorf
Kellerpils K
Helles Lager BA

Brauerei Heckel Waischenfeld
Vollbier Hell BA
Vollbier Hell K

Brauerei Göller Drosendorf Memmelsdorf
Helles Lager BA
Festbier Dunkel BA

Privatbrauerei Reh Lohndorf
Ellertaler Landbier Hell BA
Landbier Altfränkisch BA
Zwick’l BA
Pils K

Brauerei Meister Prezfeld
Meister Hell BA
Vollbier BA
Zwickl-Bier BA
Held Bräu Ahorntal
Hell BA
Pils K

Brauerei Mager Pottenstein
Ur-hell BA
Märzen BA
Dunkel BA
Schlüggla Märzen BA
Pils BA

Eichhorn Dörfleins
Kellerbier K
Pils K
Schwarzer Adler K

Brauerei Ott Heiligenstadt
Export BA
Edel Pils K
Obaladara Dunkel BA

Brauerei & Gasthof Rebliz Nedensdorf
Hell K
Schwarzer Adler Bräu Stettfeld
Fränkisches Lager BA

Privatbrauerei Rothenback Aufsess
Helles Lager BA
Zwickl BA
Dunkel BA

Sonnen Bräu Mürsbach
Kellerbier BA
Lagerbier BA

 

Goldener Löwe Brauerei Först Eggolsheim
Altfränkisches Lagerbier BA, K
Först Premium Helles BA, K

Reckendorfer Schlossbrauerei Reckendorf
Keller-Bier BA
Lagerbier Hell BA
Schlössa Märzen K
Edel Pils K

Wagner Bräu Kemmern
Vollbier BA
Märzen BA
Kuckuck Rauch BA

Ebensfelder Brauhaus Ebensfeld
Keller BA ,K
Fränkisches Landbier BA
Edel Pils K
Adam Riese Utrtunk Märzen BA, K

Brauerei Knoblach Schammelsdorf
Lagerbier Ungespundet BA, K
Räuschla Märzen BA
Helles Lager BA

Brauerei Sauer Rossdorf
Urbräu BA, K
Braunbier K
Pils K

Brauerei Zehendner Mönchsambach
Export Lager BA, K
Lagerbier BA, K

Hausbrauerei Zur Sonne Bischberg
Urtyp Hell BA
Zunft Trunk Dunkel Keller K
Sonnen Pils K

Günther -Bräu Burgkunstadt
Bernstein BA
Helles Vollbier BA
Kellerbier BA
Hausbräuer BA
Schwarz BA
Landbier Dunkel BA
Pils K

Krug Bräu Breitenleus
Urstoff Kellerbier BA
Lagerbier Dunkel BA
Breitenlesauer Hell BA
Breitenlesauer Pilsner BA
Breitenlesauer Festbier BA

Brauerei Gradl Leups
Leupser Dunkel BA, K

Brauerei Hönig Litzendorf
Posthörnla Rauchbier BA
Lagerbier Ungespundet BA
Zwick’l BA

Hübner Bräu Steinfeld
Vollbier BA

Brauerei Lieberth Hellendorf
Kellerbier BA

Freudenecker Fischer -Bräu Rattlesdorf
Helles Lager BA

Drie Kronen Memmelsdorf
Dunkel Lager BA

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

* måste anges

Skrivet av Jonas H

Startade Pilsner.nu för ett antal år sedan och var även en av de som startade Slottskällans Bryggeri i Uppsala. Jag har tidigare suttit i Stallhagens styrelse ett antal år men numera dricker jag mest öl, åker som öldomare i Europa när det inte är Corona, och bloggar så mycket jag hinner.

Kommentarer

0 Comments

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Pin It on Pinterest

Share This
Pilsner.nu