Köpte för ett år sedan så mycket Orval jag orkade bära hem efter att sett att de har bäst-före i slutet av 2017 och tänkte det kunde vara kul att ta reda på hur en Orval utvecklas under den tiden. Insåg att ett år har passerat och att det är dags att göra en första provsmakning.
En färsk Orval är ganska frisk i smaken, med ett fruktigt inslag, men då de tillsätter brettanomyces räknar jag med att den ska utveckla lite mera intressanta karaktärer med tiden. Efter ett år kan jag konstatera tydlig jästfällning i botten av flaskan.
Beklagar kaoset i bakgrunden men jag fick riva köket i jakt på en mus som katten släpade in och släppte under köksbänken…
Vid upphällning (i fel glas, detta måste jag åtgärda!) så får jag ett högt och ganska fast, nästan vitt skum som dröjer kvar några minuter innan det faller samman till några skumslöjor över ytan och längs kanterna.
Färgen är ljusgul med dragning åt gyllene, doften börjar med ganska aggressiva toner som drar åt det sanitära hållet, där en snäll person skulle säga stall och en inte fullt lika snäll skulle kunna dra till med pissoar och wc-block. Efter att ha fått stå någon minut tar fruktiga toner över som för tankarna till äpplen och fläder. Ytterligare en stund senare hänger flädern kvar och det blir associationer till pumptvål, med en svag kvardröjande stallton. Över lag är doften väldigt ”belgisk”. Ett glas som fått stå tio minuter har tappat stalltonerna och kvar ligger en tydlig fruktighet, där jag tycker mig känna övermogna eller torkade äpplen, gråpäron och fläder.
Det kanske låter obehagligt, men det hela skvallrar om att jästen jobbat på med ölen och det är förhoppningsvis bara en försmak av vad som kommer med ytterligare lagring.
Smaken då? Jovars, lätt beska som borde varit tydligare men som hänger kvar en bra stund, en frisk och torr, aningen tunn smak med fruktiga inslag, kvardröjande lädrig beska och en antydan till syra. Just nu, efter ett år tycker jag att ölen känns lite för tunn, syran kunde vara mer framträdande och om jag fått den här serverad utan att veta mer hade jag nog blivit lite besviken. Samtidigt pekar alla smaker åt rätt håll och jag ser fram mot en ny flaska – om ett år.
Om ovanstående låter obehagligt så är en färsk Orval en frisk och god öl på 6.2 ABV. I det skicket dricker jag den gärna sena sommarkvällar. Förhoppningen är nu att lagringen ska utveckla syrligheten som just nu bara vinkar lite försynt samt fler av dofterna och smakerna, helst utan att det hela tippar över helt och hållet. Den har nummer 1650 i bolagets sortiment och kostar 24,90 för 330 ml.
Det är vanligt att Orval är lite av ett åsiktsvägskäl där forna vänner delas upp i de som älskar och de som hatar den. Av den anledningen kan det vara värt att titta på tillverkningsdatum när man köper ölen så man har en aning om vad man kan vänta sig. Färsk är den definitivt frisk och snäll, men med stigande ålder tuffar den till sig ordentligt. Det har också gått rykten att de slutat tillsätta brettanomyces, men efter att ha Googlat idag verkar det som att det bara varit ett rykte, med grund i att de ett tag hade problem med sin jäststam pga mutationer.
Satt efter att ha provat flaskan och grunnade en stund och insåg att jag ska beställa några flaskor till, så att jag,den dagen ölen är ”mogen” har att ta av.
Nu ska köket sättas ihop igen.
0 kommentarer